Karavan İçin Hangi Ehliyet Gerekir? Karavan Ehliyeti Alma

ABONE OL
Karavan İçin Hangi Ehliyet Gerekir? Karavan Ehliyeti Alma

Karavan için hangi ehliyet gerekir? Bu tip seyahati sevenler ve başlamak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Karavan yaz, kış istediğiniz yere gidip konaklamanıza, gezmenize ve tatil yapmanıza imkan sağlayan araçlardır. Bazı insanlar var olan araçlarını karavana dönüştürmeye çalışırken bazıları ise yeni bir karavan alma hevesindedir. Karavan sahibi olmanın yolu ne olursa olsun kullanabilmenin yolu tektir. Bunun içinde yalnızca direksiyonunuza güvenmeniz yetmez aynı zamanda karavan ehliyetine sahip olmanız gerekir. Peki, karavan ehliyeti nasıl alınır?

Karavan ehliyeti almak için öncelikli olarak ne tür karavan kullanmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Çünkü karavanlar büyüklüklerine göre değiştiği için ehliyet sınıfları da farklıdır. Örneğin; motokaravan ehliyeti ile otobüs karavan ehliyeti birbirinden farklıdır.

Kilosu 750 kg’dan aşağı olan karavanlar çekme karavan olarak tanımlanır ve bu tip karavanlar için B sınıfı ehliyet almanız yeterlidir. Bu karavanları kullanmak için aracınızda çeki demiri olması gerekir.

Ağırlığı 750 kg’ın üzerinde olan karavanların ise BE sınıfı ehliyet olması gerekir. 

B Sınıfı ehliyetle karavan kullanılabilir mi?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere B sınıfı ehliyeti olan sürücüler karavan kullanabilir, ancak karavanın 750 kg’ın altında olması şart.

Motokaravanlarda da sınır ağırlık vardır. Aracınız otobüs karavan ise bu durumda E sınıfı, kamyon sınıfı ise C sınıfı, minibüs kamyonet ise B sınıfı ehliyet sahibi olmanız yeterli olacaktır. Motokaravan kullanıyorsanız B sınıfı ehliyetinizle aracın ağırlığının 3500 kg’ı geçmemesi gerekir.

Normal Araç Karavana Dönüştürülebilir mi?

Normal araçlarda karavana dönüştürülebilir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta hangi aracı karavana dönüştürmek isteyeceğinizdir. Çünkü karavanın aynı zamanda ihtiyaçlarınızı da karşılıyor olması gerekir. Genelde sonradan karavana dönüştürülen araçlar transporter ve minibüs tarzı araçlardır. Bu araçlar hem küçük hem de karavan olmaya uygundur.

Dönüştürülecek olan karavanda kaç kişinin kalacağı da önemlidir. Eğer iki kişiyseniz ya da tekseniz o zaman küçük bir araç sizin için yeterli olacaktır. 4 kişilik bir aileyseniz bu durumda seçiminizi daha büyük araçlardan yana kullanmanız gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursu haberlerine https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.04.2023

Ekskavatör Nedir? Ne İşe Yarar? Ekskavatör Nasıl Kullanılır

17.02.2021

Ehliyet İçin İstenilen Biyometrik Fotoğraf Nedir

15.06.2021

2022 İstanbul Ehliyet Fiyatları

01.12.2020

Egzozdan Neden Alev Çıkar