Kaç Tane Araba Alıp Satarsam Vergi Öderim

ABONE OL
Kaç Tane Araba Alıp Satarsam Vergi Öderim

İkinci el araç alım satım işlemleriyle ilgili yeni getirilmiş olan düzenleme sonrasında sürücüler sattıkları araçla ilgili vergilendirme konusunu da merak etmeye başladılar. Çünkü birkaç tane araç alım satımı yapıldığında vergi dilimi içerisine girilir ve bunun için araç alım satımı ticari algılandığı için ödemek zorunda kalır.

Kaç araba satarsam vergi ödeyeceğim?

Kaç araba satarsam vergi ödeyeceğim sorusu işletmeler için sorun değil. Fakat araç alım satımı yapıp vergi mükellefi olmayan kişiler bu durumda ne yapması gerektiğini de merak ediyor. Yapılan düzenlemede net olarak belirtildiği gibi ticari yetkisi olmayan kişiler 1 sene içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabilirler. Sonrasında ise vergi dilimi içerisine girerler. 3 araç düzenlemesi kendi üzerine araç alım satımı yapan herkes için geçerlilik taşıyor. Belki 3 araç satışı ilk olarak Maliyenin dikkatini çekmeyebilir, fakat daha sonrasında yapılan inceleme de bu durum tespit edilmesi halinde vergi cezası kapınızı çalacaktır.

Vatandaş araba satışında vergiyi hangi halde öder?

Yasanın bu şekilde düzenlenmesinde emsal bir kararın var olduğunun da altını çizmek gerekir. Yapılan habere göre 2015 yılında vatandaş 3 sene de 5 araç alım satımı yapmış ve Maliye Bakanlığı kişiyi vergi mükellefi olarak kabul etmiş. Konu yargıya taşındıktan sonra ticari bir faaliyet olarak kabul edilmiş ve süreklilik olduğu için kazanç elde etme amacı taşımış.

3’ten fazla araç satışı yapabilmek için gerekli belgeler nelerdir?

Yasada belirtildiği gibi bir yıl içerisinde 3’ten fazla araç satışı yapmak istiyorsanız bunun için gerekli olan belgeler vardır. Bu belgeler yetki belgesi ve satış sertifikası olarak ayrılmıştır.

Yetki Belgesi Nedir?

Yetki belgesi iş yerlerine ve kurumlara verilebilen bir belgedir. Bu belgeyi aldıktan sonra ikinci el araç alım satımı yapılabilir. Her işletme ayrı ayrı yetki belgesi alması gerekir.

Satış sertifikası nedir?

Yetki belgesine sahip olan kişilere verilen belgedir. Satış sertifikasına sahip olan kişiler yetkilendirilmiş oldukları kuruluşlar adına araç alım satım işlemlerini yapabilirler. Bu kişiler bir yıl içerisinde birden fazla satış yapabilirler. Ancak belgelerin notere ibraz edilmesi gerekir.

Araç alım satım işlemleri için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.10.2020

Debriyaj Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz

19.01.2022

Araç Ağır Bakımında Neler Yapılır

27.02.2023

Ehliyet Affı Çıktı Mı? Kimleri Kapsıyor

22.10.2020

Araç Kullanırken Güneş Gözlüğünün Önemi Nedir