Jeep Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

ABONE OL
Jeep Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

Jeep 1938 yılında Amerikan ordusunun düzenlediği bir yarışma sonucu kuruldu. Manevra kabiliyeti yüksek, güçlü ve dayanıklı araç arayışına giren Amerikan ordusu bir yarışma düzenledi. Üretilecek araç konusunda bazı kıstaslar belirlerken yarışmaya katılması için 135 firmaya çağrı yolladı. Ağırlığının 1.3 ton olması istenen araçların aynı zamanda dingil aralığının 190 santimetreyi geçmemesi istendi. Araçların ilk örneğini 49 gün içinde isterken, 70 adet test aracının teslimi için de yarışmaya katılacak firmalara 75 gün süre veren Amerikan ordunun koşullarını yalnızca 3 firma karşıladı. 

Bu 3 firmadan tekrar prototip isteyen Amerikan ordusu Willy-Overland tarafından üretilen CJ1A model aracı yarışmanın birincisi olarak belirledi. 1940 yılına gelindiğinde Amerikan ordusu 4x4 keşif aracı üretilmesini istedi. Bunun üzerine Willys 1941 yılında Willys MA adlı cipi üretti. Willy markasının ürettiği cipler zamanla markanın isminin önüne geçerek JEEP olarak anılmaya başladı ve marka artık bu isimle tanınır oldu. Jeep, 1941-1945 yılları arasında Amerikan ordusu tarafından kullanılan 700 bin cipin neredeyse yarısını üretti. 1948 yılına gelindiğinde Jeep açık kabinli bir spor araç olan Jeepster aracını piyasaya sürdü. Üretimi 1950 yılında son buldu. Yaklaşık olarak 200 bin adet satıldı. Bu aracın ikinci nesli olan C-101 Jeepster Commando ise 1966 yılında piyasaya sürüldü. 1962 yılında ise markanın en yenilikçi araçlarında biri olan Jeep Wagoneer 1991 yılına kadar üretilerek Amerika’nın en uzun süre üretilen 3. aracı olarak tarihe geçti. 1984 yılında Jeep tarihinin en yüksek satış değerine sahip aracı tanıtıldı. Jeep Cherokee (XJ) selefi olan SJ modeline kıyasla daha hafif, çevik, geniş ve konforluydu. 1993 yılında “trcuk of the year” ödülünü kazanacak olan Jeep Grand Cherokee ZJ modeli geliştirildi. Dört çekişli, tekerleklerinde diskli fren bulunan ve hava yastıklı olan model dönemi itibariyle oldukça teknolojikti. 1999 yılında Grand Cherokee modeli sil baştan tasarlandı. Yeni motoru, 6 vitesi, daha büyük arka kapı ve arka silecek gibi ek özellikler barındıran yeni modeller WJ, WG, W1 versiyonlarıyla piyasaya sürüldü.

Günümüzde Renegade, Compass, Grand Cherokee ve Wrangler gibi modellerin üretimini yapan Jeep aynı zamanda İtalyan futbol takımı Juventus ve ünlü motor markası Harley Davidson gibi dünya markalarıyla iş birliği yaparken arazi aracı dendiğinde dünyada akla gelen ilk marka olarak dikkat çekiyor.

https://www.surucukurslari.com

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanımı

02.10.2020

Hararet Nedir

20.10.2021

Teorik Sınavda Başarı Nasıl Sağlanır

31.08.2023

Porya Bilyası Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir