İmmobilizer Nedir? İmmobilizer Nasıl Çalışır

ABONE OL
İmmobilizer Nedir - İmmobilizer Nasıl Çalışır

Otomobillerin kontak sistemlerinin içerisine takılan araç çalıştırma sistemine immobilizer denir. Bu sistemin bir parçası arabanın anahtarının içerisinde yer alır ve araç kontak takılmadan çalıştırılmak istendiğinde motor çalışmaz. Bunun için immobilizerli olan otomobillerin düz kontak yapılarak çalıştırılması söz konusu değildir. Bu da otomobilin eskiden olduğu gibi kolayca çalınmasının önüne geçer.

Otomobil üreticileri immobilizer’i kullanırken kendilerine göre farklı teknikler kullanır. Mesela bir örnek vermek gerekirse Citroen markası Saxo modelinde immobilizer’i anahtara değil şifre girişi isteyen bir klavyenin içerisine yerleştirmiştir. Araç sadece şifreyi bilen birisi tarafından çalıştırılabilir.

İmmobilizer’li araçlarda çalıştırma sistemi değişirken aracın kilit sistemi de faklı olabilir. Bazı markalar immobilizer devresiyle ateşleme sistemini kilitlerken bazıları da gazı kilitleyebilir.

İmmobilizer eskiden araçlarda lüks bir özellik olarak görülürken şu an orta segment ve üst segment araçların neredeyse tamamında bulunur. Bazı ülkelerde ise araçların immobilizerli olması zorunlu tutulmuştur.

İmmobilizer’in etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmasının ardından artık otomobil çalınmalarının büyük ölçüde önüne geçilmiştir. İmmobilizer sistemlerinin güvenliğinin daha da artırılması için bazı markalar sistemi aracın motoru içerisinde yerleştirmiştir ve sistemin devre dışında bırakılması için çok büyük bir uğraş verilmesi gerekir.

Sistem güvenli olurken bu sistemin iptal edilmesi de mümkündür. Teknik olarak bu sistemi kapatmasını bilen birisi aracın kaputunu açtıktan sonra 5–10 dakika içerisinde sistemi devre dışı bırakarak aracı düz kontak ile çalıştırabilir.

İmmobilizer kelimesinin Türkçede herhangi bir karşılığı yoktur bunun içinde dünyanın pek çok yerinde orijinal adıyla söylenir. Bazı durumlarda ise halk arasında immobilizer çipli oto anahtar sistemi şeklinde de tanımlanır.

Immobilizer Arıza Yaparsa Ne Olur?

Immobilizer’in arıza yapması sık yaşanan bir durum değildir, ancak bazen talihsiz sürücülerinde böyle bir durumda karşılaşmış oldukları bilinir. Sistemin arıza yapmasının en önemli nedeni çipten kaynaklıdır. Eğer sistemin arızalandığını düşünüyorsanız camda bulunan kırmızı ışığın hızlı yanıp sönmediğini kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Bazı otomobillerde ise ekran göstergesinde yazar. Bu hatanın giderilmesi için aracın yetkili bir servise götürülmesi gerekir.

Otomobiller hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.08.2020

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir

16.11.2020

Kışın Sürüş Kontrol Listesinde Neler Var

06.01.2021

Hasar Kayıtlı Aracın Kaskosu Ne Kadar Çıkar

30.05.2022

MPV Araç Nedir? MPV Araçların Özellikleri Nelerdir