İkinci El Ayıplı Araç Satışında Satıcının Sorumluluğu

ABONE OL
İkinci El Ayıplı Araç Satışında Satıcının Sorumluluğu

İkinci el ayıplı araç satışında satıcının sorumluluğu var. Ayıp kapsamında değerlendirilen bu konu, ikinci el seçimiyle ilgili alıcıların hakların belirler. Peki, bu önemli konuya değinmeden önce otomobillerde ayıp kavramının ne olduğunu biliyor muyuz?

Ayıp Kavramı

Ayıp bir malın söylenen ve beklenen niteliklerinde eksikliğinin olması durumudur. Eğer alıcı satın aldığı maldaki eksikliğin ne olduğunu bilmiyorsa bu durumda satıcının sorumluluğu ortaya çıkar. Ancak alıcı sorunun ne olduğunu bilerek aracı alması halinde ise mevcut hakkı ortadan kalkmış olacaktır. Ayıplı araç satışında iki farklı husus vardır. Bunlardan biri açık yani araçta görünür olan ayıplar diğeri ise gizli ayıplardır.

Açık olan ayıplı araç satın alınırken incelenmesi neticesinde tespitini gerektirir. Gizli ayıp ise araca bakıldığında görülmez ve zaman içerisinde ortaya çıkar.

Alıcılar satın aldıkları aracı gözden geçirmesi ve bu sırada tespit ettiği ayıbı satıcıya bildirmek zorundadır. Burada ayıbın türüne göre bildirim süresi farklı olabilir. Bildirim süresine uyulmaması durumunda alıcı aracı ayıplarıyla beraber kabul etmiş olur ve bu sayede ayıptan kaynaklanan hakları kaybolur. Bu konuyla ilgili Yargıtay’ın açık bir kararı vardır. 2016/20032 E.  ve 2019/10129 K. Sayılı kararına göre bu durumun izahı şu şekilde yapılmıştır.

 “Alıcı, teslim aldığı malı işlerin olağan akışına göre, imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp gördüğü zaman bunu satıcıya derhal (uygun süre içinde) ihbar etmekle yükümlüdür. Bunu ihmal ettiği takdirde, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirme ile meydana çıkarılamayacak bir ayıp bulunması halinde, bu ayıp sonradan meydana çıkarsa, bu durumu da hemen satıcıya bildirmediği takdirde yine satılanı bu ayıp ile birlikte kabul etmiş sayılır. O halde, gizli ayıpların, dava zamanaşımı süresi içinde ve ayıp ortaya çıktıktan sonra derhal (dürüstlük kuralına uygun olan en kısa sürede), ihbar edilmesi gerekmektedir. 818 sayılı TBK.’nun 198. maddesinde (6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 223. maddesi) öngörülen süre içinde ihbar edilmeyen ayıplar için dava açılamaz.

İkinci el tüketici hakem heyeti ayıplı araç alımıyla ilgili yukarıdaki karar doğrultusunda hareket eder.

İkinci el araç alan bir kişi hatalı oto ekspertiz raporu sonucunda aracı satın almışsa bu durumda sorumluluk yanlış ekspertiz raporunu veren eksper ve aracın satıcısında olur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.10.2020

Sürücülerin Mutlaka Bilmesi Gereken Altın Kurallar

24.03.2021

Motor Yağının Sızmasının Nedenleri

13.04.2021

Elektrikli Otomobillerin Neden Vitesi Yok

11.12.2020

Sert Debriyaj Pedalının 9 Önemli Nedeni