İkinci El Araç Hasar Kaydı Nasıl Öğrenilir?

ABONE OL
İkinci El Araç Hasar Kaydı Nasıl Öğrenilir?

İkinci el araç hasar kaydı yeni araç alacak sürücülerin merak ettiği konular arasında bulunmaktadır. Türkiye’de sigorta şirketleri otomobillerin olası kazalara karşı sigorta yapılmasını sağlayarak sürücülerin maddi açıdan rahat etmelerine imkan sağlıyorlar. Dolayısıyla bir aracın kazaya karışıp karışmadığının tespit edilmesi için de sigorta kayıtları dikkate alınıyor. Fiziksel yapılan muayene neticesinde de aracın hasarlı olup olmadığı anlaşılabilir, ancak bunu anlayabilmek kolay olmadığından uzmanlık gerektirir. Dolayısıyla ikinci el araç alıcıları hasar kaydı sorgulaması yaparak satın alacakları araç hakkında bilgi sahibi olabilirler.

Biz bu makalemizde ikinci el araç hasar kaydı nasıl öğrenilir? Bu sorunun yanıtını verirken sorgulama işlemlerini de kısaca tarif etmeye çalıştık.

Oto Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

SBM yani Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi, Sigortacılık Kanunun ile kurulmuştur. Bu merkezin kurulmasının nedeni ise sigorta şirketleri tarafından alınan verilerin bir yerde toplanmasını sağlamaktır. Bu sayede tüm araçların verilerine tek bir kaynak üzerinden ulaşabilmek mümkün hale geliyor. Bugün SBM şeklinde bilinen bu sistem eskiden TRAMER şeklinde tanımlanıyordu. Bu sisteme girerek aracınız hakkındaki hasarlar hakkında detay bilgi alabiliyorsunuz.

Aracın Hasar Kaydını Nasıl Öğrenebilirim?

İkinci el araç hasar kaydı öğrenmek için yapmanız gereken ise sisteme giriş yaparak önce aracın plakasını sonrasını ya da şasi numarasını giriyorsunuz. Hemen belirtelim bu sistemi kullanmak için belli bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor.

Hasar Kaydı Olmayan Araçlar İçin Çözüm Yolları Nelerdir?

Bazı araçlar hasarlı olsalar da maalesef kayıtlı verileri olmadıklarından dolayı bu şekilde öğrenilemiyor. Sürücüler kaskoyu bozdurmak ya da araçlarını hasarlı göstermemek adına bu yolu tercih edebiliyor. Dolayısıyla aracı satın alırken iyi bir usta ya da ekspertize götürmediğiniz sürece nasıl olduğunu anlayabilmeniz de kolay olmuyor. Bu nedenle sizin yapmanız gereken şey yeni bir araç alacaksanız ve bu araç ikinci el alacaksa mutlaka güvendiğiniz yerlerden servis desteği almalısınız. Tanıdık bildik diye satın aldığınız aracın kazasıyla ya da hasarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta satışı yapan sürücü de bu hasarın varlığını bilmiyor olabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.09.2021

Ehliyet Sınavı İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır, Nereye Verilir

30.03.2020

Sınav Değerlendirmesi

06.06.2023

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır

14.04.2021

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır