Hız Sınırı Aşma Cezası 2023

ABONE OL
Hız Sınırı Aşma Cezası 2023

Hız sınırı, trafik kuralları içerisinde önemli bir rol oynar. Son derece önemli olan bu uygulama Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm yollarda geçerlidir. Yolların özellikleri ise hız sınırının limitlerini belirler. Yani otobanda yapılan bir hız sınırı uygulamasıyla asgari hız sınırı uygulamasında limit birbirinin aynı değildir.

Hız Sınırı Nedir?

Hız sınırında yol ve araç göz önünde bulundurulur. Maksimum sürüş hızı şeklinde tanımlanabilen bu durumun aşılıp aşılmadığı ise mobese, EDS, radar ve polis ekiplerince belirlenebilir. Hız sınırı şehir içinde daha fazla trafik ve insan yoğunluğunun olmasından dolayı daha düşük, şehirler arası yollarda daha yüksektir.

Hız sınırında limitler Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir ve bunların denetimi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. Bir sürücü hız sınırına uymazsa adli makamlar tarafından belirlenmiş olan ceza ile karşı karşıya kalır.

2023 Hız Sınırı Cezası Ne Kadar?

2023 hız sınırı cezası belirlenmiş olan limiti;

  • %10- %30'a kadar aşma halinde 951 TL
  • Hız sınırını %30- %50'ye kadar aşmak, 1979 TL
  • Hız Sınırını %50'den fazla aşmak 4064 TL şeklinde belirlenmiştir.

Otobanda Hız Sınırı Ne Kadar?

Otoban hız limitinin en yüksek olduğu yoldur. Buradaki hız sınırı aracın boyutuna göre belirlenir. Bu nedenle belirlenmiş olan hız limitine her aracın uyması gerekir. Otobanda hız sınırı limiti 130 olarak belirlenmiştir.

Bölünmüş Yol İçin Hız Sınırı Nedir?

Bölünmüş yollarda hız limitinin yüksek olduğu yollardır. Otobanda olduğu gibi burada da araç trafiği ve yaya bulunmadığı için hız limiti yüksek tutulmuştur.

Şehir İçi Hız Sınırı Nedir?

Şehir içi hız sınırı insan ve trafik yoğunluğu göz önünde bulundurularak hesaplanmıştır. Şehir içinde asgari hız sınırı 82 olsa da bazı yollarda bu sınır daha da aşağılardadır.

Şehirler Arasında Hız Sınırı Nedir?

Şehirler arası yollarda trafiğin sürekli akış halinde olduğu için hız sınırı limiti şehir içine göre daha yüksektir. Her aracın ağırlığı çerçevesinde hız limitleri vardır. Otomobiller en yüksek hız sınırına sahip iken kamyon ve otobüs gibi ağır ticari araçların hız sınırı daha düşüktür.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.01.2022

AKS Kafası Neden Bozulur

05.01.2022

Balçova Sürücü Kursları - Balçova Ehliyet Kursları

25.08.2021

Aday Sürücülük (Stajyer Ehliyet) Uygulaması Nedir

14.01.2021

Mazot Kokusu Nasıl Çıkarılır