Hidrolik Direksiyon ve Elektrikli Direksiyon Nedir

ABONE OL
Hidrolik Direksiyon ve Elektrikli Direksiyon Nedir

Otomobillerde geliştirilen donanımların sürüş konforunu artırmaya yöneliktir. Özellikle direksiyon sistemleri eski araçlara oranla çok daha konforlu hale getirilmiştir. Günümüzde otomobillerin direksiyonları hidrolik ya da elektrikli olarak üretilmektedir. Aşağıda her iki direksiyon hakkında detaylı bilgi verilmiştir.

Hidrolik Direksiyon Nedir?

Hidrolik direksiyon, otomobilin motoru tarafından çalıştırılan mekanik bir pompa tarafından sunulan basınçlı hidrolik sıvıya sahiptir. Yarım yüzyıl boyunca, dünyanın dört bir yanındaki sürücüler için konfor sağlamış olan bu direksiyonlar günümüzde yerini elektrikli hidrolik direksiyon sistemine bırakmıştır.

Elektrikli Hidrolik Direksiyon Nedir?

Elektrikli hidrolik direksiyon, aracın hızına bağlı olarak sürücünün direksiyonuna ne kadar güç uygulanacağını belirlemek için elektrik motorunu bilgisayar ve sensörlerle birleştirir. Aracı yavaş sürdüğünüzde bile dönüşü ve yönlendirmeyi kolaylaştırır.

Direksiyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Çoğu modern otomobil, kremayer ve pinyonlu direksiyon sistemi kullanır. Direksiyon simidinden aşağı doğru bir mil uzanır ve bu milin ucunda pinyon adı verilen yuvarlak bir dişli vardır. Pinyon, hem sağ hem de sol tekerleğe bağlanarak arabanızın genişliğini artıran çentikli bir çubuğa oturur. Siz direksiyonu döndürdüğünüzde, pinyon kremayer üzerindeki çentiklerin içinden geçer ve çubuğu sağa veya sola iter. Çubuk hareket ettiğinde ise tekerleklerde hareket eder.

Tüm direksiyon sistemleri eşit üretilmemiştir. Yani her aracın farklı direksiyon oranları vardır, bu nedenle bir arabada tekerleğin yarım dönüşü diğerine göre farklı sonuçlar verebilir.

Direksiyon ve Hizalama

Direksiyon sisteminizin tüm iç işleyişleri en iyi şekilde çalışıyorsa bile, arabanızı doğru yönde yönlendirmek söz konusu olduğunda aklınızda bulundurmanız gereken bir şey daha var: tekerlek hizalama. Güvenli direksiyon ve doğru tekerlek hizalaması el ele gider.

Otomobiller üretilirken düz hareket etmelerini sağlamak için tekerlekler özel açılarda ayarlanır. Aracın olması gerektiği gibi gitmesi ve direksiyona tepki vermesi için, hassas bir şekilde hizalanması gerekir.

Eğer bir kaldırıma çarparsanız, çukura düşerseniz veya kötü bir yolda aracınızı kullanırsanız tekerlek hizalanmanız bozulabilir. Bozulmuş bir hizalama ise lastiklerinizin ömrünü kısaltabilir ve doğru bir şekilde yönlendirme kabiliyetini bozabilir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.12.2022

Kasko Sigortası Fiyatları 2023 – Kasko Değer Listesi Sorgulama

04.11.2021

Yüksek Kilometre Yağı Nedir? Normal Yağ ile Arasındaki Fark Nedir

02.02.2021

Araç Yangını Sırasında Neler Yapılmalı

17.02.2021

Direksiyon Eğitmeni Nasıl Olunur