Helezon Yayı Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Helezon Yayı Nedir - Arızası Nasıl Anlaşılır

Otomobillerde bulunan helezon yayı, sürüş konforunu artırmanın yanı sıra aracın güvenliğini sağlayabilmek adına da önemli bir parçadır. Helezon bir yay olarak biliniyor olsa da aslında yaydan fazlasıdır. Farklı görevlere sahip olan bu parça kendi görevinin dışında modifiye tutkunları içinde önemlidir. 

Helezon Yayı Nedir?

Helezon yayı aracın ön tarafında yer alır. Tüm yaylar gibi aracın salınımlarını engeller. Otomobildeki tüm parçalar sert hareket ettiğinden dolayı helezonlar bu sertliği olabildiğince yumuşatır. Eğer yaylanma sağlıklı bir biçimde olmazsa otomobilinizin diğer parçaları da zarar görecektir.

Helezon yayı ne işe yarar?

Helezon yayı otomobil hareket halindeyken daha fazla dikkat çeker. Örneğin önünüze çıkan bir çukura aracın düşmesi durumunda helezon yayı olmazsa bu durumu çok sert bir şekilde hissedersiniz ve aracın kontrolünü kaybetme riskiniz yüksek olur. Dolayısıyla hem konfor hem de güvenliğin ana parçası helezonlardır demek yerinde olacaktır.

Aslında sürücüler aracın bu görevlerini amortisör gerçekleştiriyor olarak bilse de olayın ana kahramanı helezonlardır.

Amortisör ve Helezon Yayları Arasındaki Fark

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi helezonlar aracın yükünü taşır ve konforunu korur. Aracın ve parçalarının ömrünü uzatan helezon yayları çelikten yapılır. Isıl işlem uygulanarak bükülür ve bu şekilde otomobile özel olarak tasarlanır.

Amortisörler ise helezonların görevlerine yardımcı olan parçadır. Aracın hareketlerinin yumuşatılmasını sağlayan bu parçalar en ince hesaplamalar yapılarak üretilir.

Günümüzde üretilen otomobillerin neredeyse tamamının ön ve arka süspansiyonlarında helezon yay bulunur. Ağır olarak bilinen araçlarda ise helezon yayının görevini makas yaylar yapar. Makas yaylar helezona göre farklı yapıya sahip olsalar da her ikisinin görevi de aynıdır.

Helezon Yayı Arıza Belirtileri Nelerdir?

Helezon yayları kendi özelliklerini kolay kolay kaybetmezler. Ömürlerinin kısalmasına neden olan birtakım sürüşler vardır. Örneğin çok sık yapılan ani frenler helezonlara zarar verir. Bu nedenle gereksiz frenlerden kaçınmak gerekir.

Helezon yaylarının arıza belirtilerinde denge kaybı, aracın olması gerektiğinden daha fazla sarsılması, süspansiyon sisteminden gelen sesler gibi sayılabilir.

Otomobiller hakkında teknik bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.04.2022

Dazkırı Sürücü Kursları - Dazkırı Ehliyet Kursları

10.02.2022

İmamoğlu Sürücü Kursları - İmamoğlu Ehliyet Kursları

20.11.2020

İşitme Engelliler Ehliyet Alabilir mi

05.05.2020

Hayalet Sürücü - Film Serisi Oyuncuları - Fragman İzle