Hatalı U Dönüşü Yapmanın Cezası Ne Kadar

ABONE OL
Hatalı U Dönüşü Yapmanın Cezası Ne Kadar

Trafikte konulmuş olan kurallar hem sürücülerin hem de yayaların güvenliğini koruyabilmek içindir. Bunun için belirlenmiş olan kurallara herkesin uyması gerekir. Türkiye’de en çok ihlal edilen kurallardan bir tanesi de U dönüşüdür. Genelde sürücüler daha uzun mesafeyi gitmemek için hatalı U dönüşü yaparak kulları ihlal etmeyi tercih ederler.

U dönüşünün yasak olduğu yerler trafik levhasıyla belirtilmiştir. Eğer siz U dönüşünün yasak olduğunu bildiğiniz halde geçmeye devam ederseniz olası bir kazayı da kabul etmiş sayılırsınız ve sadece size kesilen para cezasıyla değil aynı zamanda olası bir kaza durumunda da haksız duruma düşersiniz. 

Yasak Yerden U Dönüşü Yapmanın Cezası Nedir?

Birçoğumuz yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenden dolayı bu kuralı görmezden gelebiliyoruz. Ancak bu levhanın olduğu yerde mobese, EDS gibi kameraların olması ise hatanın tespiti konusunda önemli bir rol oynuyor. Eğer siz bilerek ya da bilmeyerek hatalı U dönüşü yaparsanız bu durumda 144 TL para cezası ödemek durumunda kalırsınız. Eğer bu cezayı 15 gün içerisinde öderseniz % 25 oranında indirim kazanırsınız ve 108 TL ceza ödemeniz gerekir.

U Dönüşü İhlali Cezası

U dönüşü cezası Trafik Kanunu’nun 47/1-c maddesi kapsamında uygulanır. Bu madde “Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymamak,” şeklinde düzenlenir.  

U Dönüşü Nerelerde Yapılır, Nerelerde Yapılmaz?

U dönüşünün yasak olduğunu gösteren bir levhanın ya da polisin olmadığı her yerde U dönüşü yapılabilir. U dönüşü yaparken önce sola sinyal vermeli ve gidişe ayrılmış olan en sol şeride geçilmelidir. U dönüşü tehlikeli sürüş noktalarından biridir, bu nedenle dönerken hem önünüzdeki yolu hem de arkanızdan gelen diğer sürücüleri kontrol etmek zorundasınız. Yapacağınız gereksiz ve yanlış bir hareket sizin ve diğer sürücülerin hayatlarını tehlikeye atabilir.

U dönüşü Yasak Levhası Nasıldır?

U Dönüşünün yasak olduğunu gösteren trafik levhası şöyledir:

Yuvarlak kırmızı şerit içerisinde bulunan bir ucu sivri ters U harfinin üzerine kırmızı bir çizgi çekilmesidir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.08.2020

Emniyet Kemeri Nedir

05.07.2023

TOGG T10X Fiyatına Zam Geldi

09.03.2021

Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır

27.04.2021

Şanzıman Filtresinin Görevi Nedir ve Değişimi Ne Zaman Yapılır