Hararet Nedir

ABONE OL
Hararet Nedir

Hararet, otomobillerde olması gereken sıcaklığın, standardın üzerine çıkmasıdır. Her sürücü otomobilinde bu durumla karşılaşabilir, ancak bir otomobilin hararet yapmasının mutlaka geçerli nedenleri vardır.

Otomobillerde motorun soğutulması görevini yapan fan sistemi vardır. Bu sistemin bozulması hararet yapmaya neden olabilir.

Otomobillerde Hararetin Nedenleri

  • Fan müşiri arızası
  • Devirdaim pompası contalarının yanması
  • Fan aksamının bozulması,
  • Radyatör hortumlarının delinerek su kaçırması
  • Radyatör kapağının deforme olması,
  • Alternatör kayışının kopması, ya da gevşemesi

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz nedenler doğrultusunda otomobillerde hararet meydana gelebilir. Böyle bir durumun yaşanması halinde ise sürücüye uyarı gönderilerek durumun anlaşılması sağlanır.

Hararet Nasıl Anlaşılır?

Hararetin anlaşılmasının en önemli yolu, aracın motorundan buhar çıkması ve bunun da ön kaputtan çıkmasıdır. Bu durum aracın ısısının yükseldiğini yani aracın hararet yaptığını gösterir. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda ise yapılacak şey aşağıda belirtilmiştir.

Hararet Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Araçtan yukarıda bahsettiğimiz gibi duman çıktığını fark ettiğiniz anda yola devam etmeden aracı sağa çekip durdurup motorun soğuması beklenir. Genelde sürücülerin yaptığı en büyük yanlış radyatör kapağını o anda açmak olur ancak bu durum oldukça tehlikelidir. Çünkü radyatör içerisinde sıcaklık ve basınç çok yüksektir. Eğer siz kapağı açmaya çalışırsanız sıcaklık basınçla birlikte dışarı çıkacağından size zarar verebilir. 

Motor soğuduktan sonra radyatör kapağı açılarak motor su seviyesi kontrol edilebilir. Eğer su azalmışsa takviye yapılarak devam edilebilir. Fakat yolculuk esnasında gözlerin hararet göstergesinde olması önemlidir.

Hararet Durumunda Yapılmaması Gerekenler

Araçta hararet olmuşsa kesinlikle aracın stop ederek soğuması beklenir. Eğer araç çalışır vaziyette bekletilirse bu durumda motor aksamı ve parçaları metal malzemelerden oluştuğundan dolayı yüksek sıcaklıkta genleşir ve bu da motorun zarar görmesine neden olur. Araç hararet yaptığında silindir kapak contası büyük ihtimalle yanar, silindir ve pistonlar arasındaki balans bozulur bu da motorun kilitlenmesine neden olur. Yani aracın bu şekilde yola devam etmesi ya da çalışmaya devam etmesi, basit olan bir sorunun çok büyük hasara neden olmasına yol açabilir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.10.2020

Araç Trafikten Men Nedir

07.06.2022

Özel Servis Garantiyi Bozar mı

11.05.2021

Direksiyon Bakımı Nasıl Yapılır

09.09.2021

Yediemin Otoparkından Hacizli Araba Alınır mı