Güvenli Bir Şekilde Şerit Nasıl Değiştirilir?

ABONE OL
Güvenli Bir Şekilde Şerit Nasıl Değiştirilir

Şerit değiştirirken yapılan hatalar kaza nedeni olabilir. Bunun için ister şehir içinde ister otobanda araç kullanıyor olun şerit değiştirmenin temel adımlarını bilmeniz gerekir. İlk olarak hatırlatmamız gereken şey birinin önüne geçmek istiyorsanız hızınızın ondan daha yüksek olması gerekir.

Araç sollarken bulunduğunuz şeritteki hızınız ile geçmek istediğiniz şeritteki hızınızın uyumlu olması gerekir. Yani önünüzdeki aracı geçtikten sonra onun hızını kesmek doğru olmayacaktır.

Bir aracı sollarken şerit değiştirmeden önce sağ, sol, arkada gerekli olan boşluğu yakalamanız gerekiyor. Trafikteki akış hızı arttıkça etrafınızdaki araçlarla olan bu boşluk da artacaktır. Bu da sizin şerit değiştirirken daha güvenli hareket etmenize imkan sağlar.

Sağ Şeride Geçme

Hangi şeride geçerseniz geçin ilk olarak aynalarınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Sağ şeride geçerken sağ aynanızı kontrol ettiğinizde yolun gerisini görmüş olursunuz.

Bu kontrol esnasında bazı özel durumları da göz önünde tutmuş olursunuz.

Aynaları kontrol ederken sağ ayna ve iç ayna da araç aynı noktada görünüyorsa o araçla hızınız aynıdır. Bu da güvenli bir boşluk mesafesinin olduğunu gösterir. Bu durumda sağa sinyal vererek güvenli bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

Sağ şeritteki araç aynanın ortasına doğru küçülüyorsa bu durumda aracın hızı sizin hızınızdan daha düşüktür ve bu durumda sağa sinyal vererek geçebilirsiniz.

Aynadan baktığınızda arka sağ şeritteki araç aynanın dışına doğru hareket ediyorsa bu durumda araç sizden daha hızlı demektir ve dolayısıyla bu araç bir süre sonrasında sizin kör noktanıza girecektir. Kör noktada araç olduğunu bilmek şerit değiştirmemeniz için gerekli bir engeldir.

Eğer aracı sağ aynada görüp dikiz aynasında göremiyorsanız o zaman bu sizin kör noktanız demektir. Yani araç size çok yakın mesafededir ve şerit değiştirmemelisiniz.

Sağ ayna da ve dikiz aynasında aracı göremiyorsanız muhtemelen araç hızını artırmış demektir. Böyle bir durumda araç ya yanınızda ya da şerit değiştirmiş demektir. Bunun için o aracı görene kadar şerit değiştirmemeye dikkat etmelisiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.08.2021

B1999 Hata Kodu Nedir

13.01.2023

Araç Değer Kaybı Tespiti Nasıl Yapılır

17.07.2020

El Freni Çekik Araba Sürülürse Ne Olur

30.03.2020

Motorsiklet Sınavına Girecekler için iletişim Cihazı ve Donanım