Geçici Ehliyet Belgesi Kullanım Süresi Ne Kadar

ABONE OL
Geçici Ehliyet Belgesi Kullanım Süresi Ne Kadar

Geçici ehliyet belgesi, ilk kez ehliyet başvurusunda bulunan, ehliyetini kaybedip yenisini almak için başvuran veya ehliyetlerine yeni bir sınıf eklemek için başvuruda bulunan kişilerin yeni ehliyetleri ellerine ulaşıncaya kadar araç kullanabilmelerine imkân tanıyan resmi bir belgedir.

Geçici ehliyet belgesi, gerçek sürücü belgesinin yerine kullanılabilir ve bu belgeyi araç kullanırken yanınızda bulundurmanız gerekir. Geçici ehliyet belgesi kullanım süresi ise 30 gün olarak belirlenmiştir. 30 gün içerisinde sürücü belgeniz, elinize ulaşacağından dolayı süre sonunda geçici ehliyet belgesi hükmünü kaybeder. Eğer geçici belgenin süresi dolmuş ve herhangi bir nedenden dolayı aksaklık sebebiyle ehliyetiniz elinize ulaşmamışsa bu durumda başvuruyu yaptığınız trafik tescil birimine giderek durumu belirtmeniz yeterli olacaktır. Eğer görevli memur gerek görürse geçici belgenizin kullanım süresini resmi bir şekilde uzatır. Geçici ehliyet belgesi Trafik Tescil Şube Müdürlüğü dışında bir kurum tarafından verilmez.

Geçici Ehliyet Belgesi Nerelerde Geçerlidir?

Yukarıda da belirtildiği gibi 30 gün kullanım süresi olan geçici sürücü belgesinin ehliyetten hiçbir farkı yoktur. Bu nedenle bu belgeyi 30 günlük süre içerisinde ehliyet yerine kullanabilirsiniz. Sizden ehliyet isteyen kurumların tamamında geçerlidir. Kullanım süresi dolduktan sonra belge geçerli sayılmamaktadır.

Geçici Ehliyet Belgesi Üzerinde Neler Bulunur?

Geçici ehliyet belgesi üzerinde bulunan bilgiler belgenin size ait olduğunu kanıtlamaktadır. Belge üzerinde bulunan bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ad soyad
  • Doğum tarihi ve yeri
  • Veriliş Tarihi
  • Geçerlilik Tarihi
  • Belgeyi veren makamın adı
  • C. kimlik numarası
  • Belge Numarası
  • Sürücü belgesi sınıfı
  • Kısıtlamalar
  • Kan grubu

Geçici Ehliyet Belgesi ile Trafiğe Çıkılır Mı?

Geçici ehliyet belgesi ile araç kullanabilirsiniz ancak belgenizde kimliğinizde olması gereken bilgilerin tamamının olması gerektiğinden emin olmalısınız. Bu nedenle belgeyi alırken kontrol etmeniz yararlı olacaktır. Bilgilerinizde bir yanlışlık olması sıkıntı yaratabilir. Belgenizi kullanarak araçla trafiğe çıktığınızda herhangi bir şekilde ceza ya da ceza puanı yemeniz halinde gerçek ehliyetinize bu durum işlenecektir.

Geçici Ehliyet Belgesi Süresi Dolunca Ne Yapılır?

Geçici sürücü belgesi, 30 gün sonra hükmünü kaybeder. Bu süre içerisinde yeni ehliyetiniz elinize ulaşmış olacağından herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Ancak elinize ehliyetiniz ulaşmamışsa durumu bildirmeniz gerekir. Aksi takdirde trafiğe çıktığınızda sorun olabilir.

Ehliyetler ve sürücü kursları ile ilgili detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.04.2021

Ehliyet Ne Zaman İptal Edilir

15.01.2021

Engelli Aracı Nedir

30.03.2020

Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yeni Karşılıkları

27.12.2022

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2023 Ne Kadar