Fren Yaptığınızda Yanık Kokusu Gelmesinin Nedeni Nedir

ABONE OL
Fren Yaptığınızda Yanık Kokusu Gelmesinin Nedeni Nedir

Otomobilin frenlerine bastığınızda yanık kokusu hissettiğinizde bu size endişe verebilir. Çünkü bir otomobildeki yanık kokuları genellikle iyiye işaret değildir. Ancak her koku tedirgin olmayı gerektirmez. Çünkü bazı kokular geçici bir sorun nedeniyle meydana gelir.

Peki, aracınızın frenlerine bastığınızda yanık kokusu almışsanız bunun nedenleri ne olabilir?

Çok Fren Yapmış Olabilirsiniz

Dikkatli ve usta bir sürücü olsanız bile, bazen frenlerinize normalden daha fazla basarsınız. Özellikle aracınızı engebeli yollarda ve patikalarda sürüyorsanız, muhtemelen frenlerinizi normalden daha fazla kullanırsınız.

Frenler, ısı meydana getiren bir sürtünme sistemiyle hareket eder. Eğer siz frenlerinize kısa süre içerisinde çok fazla basarsanız sürtünme artar ve frenlerin soğuma şansı olmaz, bu da frenlerinizin yanık gibi kokmasına neden olabilir. Bu geçici bir durumdur ve frenlerinizi kullanmayı bıraktığınızda muhtemelen yanık kokusu yok olacaktır.

El Freniniz Açık

Sürüş sırasında el frenini açık bırakırsanız frenler kokmaya başlar. Erken fark ederseniz durum hemen düzelebilir, fakat uzun süre boyunca el freni çekik bir şekilde aracınızı kullanmaya devam ederseniz bunun beraberinde getireceği bazı sorunlarda olacaktır. Otomobillerde bu durumun önüne geçilmesi için gösterge panelinde el freni uyarı ışığı yanacaktır.

Yeni Fren Balataları

Yeni fren balataları kısa bir süreliğine yanık kokusu yayar. Bu, normal bir sertleştirme sürecinin parçasıdır. Yeni balataları ilk kez kullandığınızda, sürtünme onları ısıttığı için kimyasal bir süreçten geçerler. Bu süreç balataları kendi görevlerine hazırlar.  Bu durum problem olmadığı gibi çok uzunda sürmez.

Sıkışmış Kaliper

Kaliperler, fren balatalarının devreye girmesine ve ayrılmasına yardımcı olur. Kaliper sıkışmışsa yanık kokusu meydana gelebilir.

Aracınızla seyahat ederken fren yaptığınızda yanık kokusu alıyorsanız ve sorunun nerede olduğundan tam olarak emin değilseniz, işi tesadüfe bırakmadan tamircinize danışmalısınız.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumlar aracınızdaki yanık kokusu hakkında birkaç fikir edinmenizi sağlar. Bu nedenlerden dolayı yanık kokusu almışsanız herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.10.2021

Arabanızın Motorunu Nasıl Temizlersiniz

06.04.2021

Ehliyet Nasıl Çıkarılır? 2021

01.07.2020

Trafik Sigortası Geri Ödemesi Nasıl Alınır

05.07.2022

Kilometresi Düşürülmüş Araç Nasıl Anlaşılır