Fren Balataları Nasıl Kontrol Edilir

ABONE OL
Fren Balataları Nasıl Kontrol Edilir

Fren pedalına her bastığınızda kendinizi güvende hissetmeniz önemlidir. Düzgün çalışan fren balataları, aracınızın fren sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. Fren balatalarınız ince ve aşınmışsa, istediğiniz durdurma gücüne sahip olmazsınız.

Fren balatalarınızı aşınma belirtileri açısından kontrol ederek güvenliğinizi ve yolcularınızın güvenliğini mutlaka sağlamalısınız. Bunu normal araç bakım rutininizin bir parçası haline getirerek, küçük sorunları fren arızasına dönüşmeden önce yakalayabilirsiniz.  

Frenleri incelemeye başlamadan önce balataların soğuk olduğundan emin olmalısınız. Aracınızı hareket ettirdikten sonra en az bir saat soğumaya bırakın. Ayrıca fren hidroliğini kontrol etmek için zaman ayırın. Çünkü bu genellikle göz ardı edilen bir durumdur

Tekerlekleri Kontrol Edin

Fren balatalarınızda fren tozu birikmesi normaldir. Fren balatalarınız aşındıkça, fren tozu miktarı azalır. Daha temiz tekerlekleri fark etmeye başladığınızda, aracınızın yeni fren balataları için hazır olduğunun bir işareti olabilir.

Tekerleği çıkarmadan fren balatasının incelenmesi

Fren balatasını tekerlekteki deliklerden görebilirsiniz. Fren balatasının ömrünü kontrol etmek için kalınlığını belirlemeniz gerekir. Fren balatasına iyice bakmak için bir el fenerine ihtiyacınız olabilir. Eğer balatalar ince görünüyorsa, değiştirilmelerinin zamanı gelmiş olabilir.

Bazı fren balatalarında, balatanın ortasında bir aşınma göstergesi görebilirsiniz. Yuva gitmişse veya zar zor görünüyorsa, yeni fren balatalarının zamanı gelmiş demektir. Aşınma göstergesi görünür olmasının yanı sıra başka uyarıları da tetikleyebilir. Bazı araçlarda, balatalar minimum düzeye indiğinde bir gösterge paneli uyarı ışığı etkinleştirilirken, bazı araçlar sürücüyü fren balatalarının değişmesi gerektiği konusunda yüksek bir gıcırtı sesi ile uyarır.

Tekerleği çıkararak fren balatasının incelenmesi

Fren balatasını tekerlek üzerinden göremiyorsanız, daha iyi bir görünüm için tekerleği çıkarmanız gerekir. Aracınız düz bir yüzeydeyken, krikonuzu araç şasisinin altına koyup çıkarmak istediğiniz lastiğin yanına yerleştirin. Aracınızı yerden yukarı kaldırın, bijon somunlarını sökün ve lastiği çıkarın. Bu sayede balatalarınızı daha net bir şekilde görebilirsiniz.

Fren aksamı kesinlikle ihmal edilmeyecek bir konudur. Eğer aracınızın güvenli hareket etmesini ve içindekileri risklerden korumasını istiyorsanız mutlaka rutin fren ve balata kontrollerini yaptırmanız gerekir.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz teknik bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.07.2023

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2023

12.07.2021

Performansı Artırmak İçin Yapılacak Modifikasyonlar

03.11.2020

Aracın Sigorta Kutusu Islanırsa Ne Olur

18.11.2022

Direksiyon Sınavına Girmeden Önce Bilmeniz Gerekenler