ESP Nedir, Ne İşe Yarar

ABONE OL
ESP Nedir, Ne İşe Yarar

ESP yani Elektronik Stabilite Programı, ilk kez Alman teknolojisinde kullanılmaya başlanmış olan çekiş kontrol sistemine verilen isimdir. Ticari ve şahsi olan tüm araçlarda bu sistem kullanılabilir.

ESP Nasıl Çalışır?

ESP’nin çalışma mantığını anlayabilmek için bir örnek üzerinden gitmek mantıklıdır. Örneğin hızlı gittiğiniz bir yolda beklemediğiniz bir anda karşınıza bir hayvan çıkıyor ve sizde hayvana çarpmamak için direksiyonu aniden çekiyorsunuz. Böyle bir durumda hızınızdan kaynaklı olarak aracın kontrolünü kaybedebilme ihtimaliniz fazladır. Aracınızda ESP olması halinde ise sistem her 25 saniyede bir hız bilgisini sensörler vasıtasıyla tekerleğe farklı basın uygulayarak kontrol edilmesini sağlar. Yol üzerinde olan bozuklar ve hava koşulları da aynen bu şekilde değerlendirilebilir.

ESP sisteminin çalışmasına katkı sağlayacak olan parçalar şu şekilde özetlenebilir.

  • Kontrol ünitesine sahip olan hidrolik ünite
  • Tekerlek hız sensörü
  • Direksiyon açı sensörü
  • Rotanızdan sapma oranı ve yanal ivme sensörü
  • Hidrolik kontrol ünitesi veri yolu ile haberleşme

Yukarıda belirtmiş olduğumuz parçalar bir araya geldiği zaman araç çok daha güvenli bir hale gelir ve sürüş konforu ve keyfi de artar. Araçlardaki bu gelişimi takip eden sürücüler bu terimlerin ve uygulamaların ne anlama geldiğini biliyor olsa da ESP hakkında fikir sahibi olmayan çok sayıda kişinin olduğunun da altını çizmek gerekir. ESP yeni bir araç alınırken dikkat edilmesi gereken bir sistemdir. Çünkü ESP sayesinde farkında olmadan yaşanılabilecek pek çok kazanın da önüne geçilmiş olacaktır.

Otomobil mühendisleri bu tür gelişimlerin farkındadır bunun içinde sürücülerden gelen talep ve beklenti sayesinde bu sistemlerin daha da geliştirilmesine imkan sağlar. ESP’nin kendi içerisinde değişkenlik gösteren modelleri de vardır. 

ESP Çeşitleri

  1. ESP Premium
  2. ESP plus

ESP gibi güvenlik sistemleri sayesinde otomobillerin güvenlikleri ve konforu çok daha fazla artırılmıştır. Güven konusunda sürücüye destek olurken sistem aynı zamanda otomobillerin lastik ömrünün uzatılması konusunda da oldukça başarılıdır.

ESP ve otomobiller hakkında detaylı bilgiler için https://www.surucukurslari.com/  adresimizi ziyaret edebilir, merak ettiğiniz sorunuzu aşağıdan bize yazabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.09.2021

Araç Trafik Sigortası Kamu Zararlarını Karşılar mı

20.05.2022

D Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, D Sınıfı Ehliyet Nedir

19.10.2020

Kamyon Kazaları Nasıl Önlenir

03.08.2023

Otomatik Şanzıman Neden Kaçırır