ESC (Electronic Stability Control) Nedir, Çalışma Prensibi

ABONE OL
ESC (Electronic Stability Control) Nedir - Çalışma Prensibi

ESC (elektronic stability control), sürücünün patinaj yapmasını engellemeye yardımcı olur. Denge sistemi (ESC) aracın çekişinin iyileştirilmesinde etkilidir. Peki ESC nedir, arızaları nasıl giderilir ve ESC’yi devre dışı bırakmak ne anlama gelir.

ESC Nedir?

ESC, Elektronik Denge Kontrolü sisteminin kısaltılmasına denilir. Geliştirilmiş olan bu teknolojinin amacı sürücü kontrolü kaybettiğinde kazanın en aza indirilmesini sağlamaktır.

ESC Ne İşe Yarar?

Kazaların en önemli nedeni sürücülerin kontrolü kaybetmesidir. Sürücü aracın kontrolünü kaybettiğinde aracın devrilmesi, yoldan sapması ve savrulması söz konusu olacaktır. ECS sistemi özellikle araç viraja girerken ya da ani fren yaptığında devreye girer ve aracın savrulmasının önüne geçer. Sistemin devreye girmesinin ardından sürücünün hakimiyeti tekrardan yakalayabilmesi daha kolay olacaktır.

ESC devreye girdiğinde aracın dengede kalması sağlanır. Bu işlem esnasında mevcut yol çekişinden destek alır. Bunun için yolun kaygan olması ya da havanın sert olması durumunda ekstra önlem almakta fayda vardır.

ESC Arızası Nasıl Giderilir?

ESC arızası nasıl giderilir? sorusu sürücülerin merak ettiği konular arasında yer alır. Sistem kolay kolay arıza vermez. Arızanın nedeni ise sensörler ya da aracın beynidir. Bunun için kendi başınıza yapabilmeniz söz konusu olmayacağından serviste çözüm bulunması doğru olacaktır. Arızanın ilk tespitinde ise uyarı sistemleri önemlidir. Otomobillerin gösterge panelinde hangi arızanın meydana geldiğini gösteren lambalar vardır. Eğer bu lambalar içerisinde bulunan ESC/ESP ışığı yanarsa bu bir soruna işaret eder. Bazı durumlarda ise devre dışı kaldığına dair uyarı işareti olabilir. ESC devre dışı ne demek diye merak edebilirsiniz hemen onu da açıklayalım.

ESC sürücünün kendisi tarafından devreden çıkabilir ya da devreye alınabilir. Sürücünün sistemi devreden çıkarmak için kullandığı düğme, ESC devre dışı düğmesidir.

Yukarıda araba ESC arızası nasıl giderilir? sorunun yanıtını verdiğimizi düşünüyorum. Bu sistemlerin geliştirilmesinin nedeni sürücü ve yayaların can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesidir. Gelişen teknolojiyle birlikte otomobil üreticileri sürekli yeni gelişimlerle otomobillerin donanımlarını daha fazla artırarak hem konfor anlamında hem de güvenlik anlamında kendilerini yenilemeye çalışıyorlar.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.04.2021

Ehliyet Kayıp İlanı Vermek Zorunlu mu

30.11.2020

Monoküler Ehliyet Nedir ? Nasıl Alınır

29.03.2021

Motora Zarar Verebilecek Kötü Alışkanlıklar

25.04.2023

Ekskavatör Ehliyeti Nasıl Alınır