Epilepsi Hastaları Ehliyet Alabilir mi

ABONE OL
Epilepsi Hastaları Ehliyet Alabilir mi

Ehliyet alırken birtakım belgeler istenir ve bu belgeler arasında sağlık raporu da vardır. Sağlık raporunda sürücü olabilir ibaresi bulunmayan hiç kimse ehliyet alamaz. Ancak bazı durumlarda adayların sağlık raporlarında kronik hastalıkları varsa belirtilir. Bunlardan bir tanesi de Epilepsi hastalığıdır. İşte bir sürücü adayının en çok merak ettiği konulardan biri de epilepsisi olanların ehliyet alıp alamayacağı konusundadır.

Epilepsi Nedir?

Epilepsi halk arasında bilinen adıyla Sara hastalığına verilen tanıdır. Kronik olan bu durum uzun süren bir hastalığı işaret eder. Epilepsisi olan bir hastanın beyninde bulunan nöronlar ani ve kontrolsüz bir şekilde boşalma yani deşarj olurlar ve bunun neticesinde de hasta aniden istemsiz bir şekilde kasılmaya, duyusal değişimler yaşamaya ve bilincini kaybetmeye başlar. Nöbetler şeklinde gelen bu durum bayılmaya neden olabilir.

Epilepsi yalnızca tıbbi bir problem değil aynı zamanda da önemli bir sosyal sorun olarak bilinir. Yani araç kullanırken aniden meydana gelebilecek bir nöbet hem sürücünün hem de yayaların canlarını riske atabilir bu nedenle epilepsi hastalığı olan kişilere ehliyet verilirken durum farklı bir şekilde ele alınır.

Sara Hastalığı Olanlar Ehliyet Alabilir mi?

Bilindiği üzere Türkiye’de 2016 yılından sonra ehliyet sisteminde köklü bir değişime gidildi. Bu değişimle birlikte eskiden epilepsisi olan kişiler ehliyet alamazken artık alabiliyorlar.

Ancak ehliyet alırken de birtakım şartlar göz önünde bulunduruluyor.

  • Epilepsisi olan hastalar yalnızca 1. Grup sürücü belgesi alabilirler. Yani ambulans, resmi araç ya da ticari bir araç kullanamazlar.
  • Eğer epilepsisi olan hasta şuur kaybediyorsa bu durumda 6 aylık periyotlarla muayene edilmeleri gerekir. 5 yıl içerisinde nöbet geçirmediklerini ve antiepilepsik ilaç kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilir.
  • Bazı epilepsi nöbetlerinde şuur kaybı olmaz. Bu tip kişiler nöroloji uzmanının tavsiyesine göre sürücü belgesi alabilirler.
  • Bir kez nöbet geçiren hasta 3 yıl boyunca bir kez daha geçirmemişse bu durumda yeniden değerlendirilirler.
  • Epilepsi tanısı konulan ve araç kullanımında sakınca bulunan kişiler hakkında bildirim yapılır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.05.2021

Günlük Karşılaşılan Sürüş Zorlukları

23.12.2020

Rektifiye Zararlı mıdır

25.04.2022

Sürücü Kursunda Hangi Dersler Var

30.11.2021

Oto Cam Filminin Faydaları Nelerdir? Cam Filmi Güvenliği Artırır mı