Enjeksiyon Nedir? Çeşitleri Nelerdir

ABONE OL
Enjeksiyon Nedir - Çeşitleri Nelerdir

Otomobillerde motorun ihtiyacı olan hava yakıt karışımının belirlenmesi için farklı teknolojiler kullanılır. Eski tip otomobillerde gaza basıldığında ne kadar yakıt kullanılması gerektiğini karbüratör belirliyordu, ancak günümüzde onların yerini enjeksiyon sistemleri almıştır. Bu sistemlerin yüksek verimliliğe sahip olması avantajını ortaya koymuştur.

Enjeksiyon Nedir?

Motora gönderilen yakıtın miktarını çeşitli sensörlerden aldığı verilere göre belirleyen elektronik bir sisteme enjeksiyon denir.  Bu sistemlerde kullanılan yakıt miktarı belirlenirken alınan hava miktarı, basıncı, motorun sıcaklığı, krank ve kam millerinin açısı sensörler tarafından belirlenir.

Enjeksiyon Çeşitleri Nelerdir?

Otomobillerde kullanılan farklı enjeksiyon türleri vardır. Bunlar şu şekilde belirtilebilir.

Gaz Kelebeği Gövdeli Yakıt Enjeksiyonu

Bu tip enjeksiyonlar tek noktalı olarak tanımlanır. En eski model olan bu enjeksiyonlar temiz havanın motora girmesini sağlar. Bu enjeksiyonlar hem ucuz hem de bakımı kolaydır. Tıkanma problemi ise nadiren görülür. Günümüzde ise nadiren kullanılır.

Çok Noktalı Enjeksiyon

Çok noktalı enjeksiyonlar yakıtı en verimli kullanan sistemlerdir. Her enjektör dakik bir şekilde çalışır ve sabit hızlı sürüşlerde iyi performans gösterir. Çok noktalı enjektörler aynı anda püskürtme yapar.

Sıralı Enjeksiyon

Çok noktalı enjeksiyon sistemlerine benzer bir şekilde çalışan bu sistem, enjeksiyonun aynı anda değil birbiri ardına yakıtı püskürtmesini sağlar. Enjeksiyonun zamanlaması silindirin hareketiyle senkronize çalışır. Hem iyi performans hem de yakıt tasarrufu sağlar.

Direkt Enjeksiyon

Yüksek performansa sahip olan turbolu araçlar, benzinli araçlar ve dizellerde direkt enjeksiyon sistemi kullanılıyor. Bu sistem yakıt, havayla karıştırılmak üzere emme manifolduna gönderilmeden direkt olarak silindirlerin içine aktarılıyor. Portlu enjeksiyonlara göre daha yüksek basınçla gönderilen yakıt, silindirin içinde homojen şekilde dağılarak verimli bir yanma gerçekleştiriyor. Bu da yakıt tasarrufunda ve performans anlamında önemli faydalar sunuyor.

Enjeksiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?

Enjeksiyon arızasının 3 yaygın belirtisi vardır. Aşağıda belirtiler anlatılmıştır.

Tıkalı Yakıt Enjektörleri

Tıkalı olan enjektörler yakıtın emme manifolduna ulaşamadığında meydana gelir. Uzun süre bakım yapılmadığında olur.

Kirli Yakıt Enjektörü

Yakıt enjektörlerinin tekrar eden hareketleri sıcaklığın artmasına ve sürtünmeye neden olur bu da püskürtülemeyen yakıt bileşenlerinin pürüzlü olmasını sağlar. Kirli yakıt enjeksiyonun zayıf ve düzensiz çalışmasını sağlar. 

Yakıt Enjeksiyonu Kaçağı

Enjeksiyonda sızıntı gaz kokusuna neden olur ve bu da değişimi gerekli kılar.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.07.2022

Direksiyon Sınavına Geç Kalırsam Ne Olur

28.04.2021

Kızdırma Bujisi Arızası Nasıl Anlaşılır

10.12.2021

Sancaktepe Sürücü Kursları - Sancaktepe Ehliyet Kursları

23.03.2021

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar - 2021