Engelli Raporu İle Hangi Araçlar Alınabilir

ABONE OL
Engelli Raporu İle Hangi Araçlar Alınabilir

Türkiye’de engelli vatandaşlar ve onların ailelerinin yaşam konforunu artırmak, ulaşımlarını daha kolay hale getirmek için birtakım düzenlemeler yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi de engelli vatandaşların ÖTV’siz araç alımlarıdır. Bu tip bir araba alımında öncelikli olarak aracın sıfır olması gerekir. Fakat bir engellinin sıfır bir araç alabilmesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir.

Bu şartların en başında engelli raporu geliyor. Engelli raporu bir kişinin engel durumunun belirlenerek ispat edilmesini sağlayan belgedir. Bu belgenin üzerinde yazan dereceye göre engelli kişi sıfır araç alabilir ya da alamaz karar verilir.

Engelli raporu ile araç alımında iki farklı yöntem vardır. Bunlardan birincisi % 40 ve üzeri ikincisi ise % 90 ve üzeri engellilik durumu. % 90 üzerinde engelli olan bir kişi sıfır araç alma hakkına sahiptir. Ancak bu tip bir aracı aldığında kendisi kullanamaz. Bunun yerine vasisi ya da anne veya babası olması gerekir. % 40 oranla araç almak isteyen kişiler ise aldıkları aracı sadece kendisi kullanabilirler.  Engelli raporu ile hangi aracın alınabileceğine dair şartlar sıfır araçlarda belirlenmiştir. Sıfır araç alacak olan bir engelli ancak 360 bin TL’ye kadar olan ticari olmayan araçları alabilirler. Sınır miktar zaman zaman güncellenmektedir. Bu şarta uyulması halinde aşağıdakiler yerine getirildiğinde araç alınabilir.

Engelli Araç Alımı Şartları Nelerdir?

  • ÖTV muafiyetli araç alacak olan kişinin 18 yaşından büyük ve T.C. vatandaşı olması gerekmektedir.
  • Tam teşekküllü bir hastane tarafından kişinin engel durumunun raporlandırılması gerekir.
  • Engelli raporları süreli ve süresizdir. Süreli olan raporların süresi dolduysa güncellenmesi gerekmektedir.
  • 6 motorun altında araç alınması gerekmektedir.
  • Engelli raporu ile alınan aracın, ÖTV muafiyeti olduğu için 5 yıl boyunca kimseye satılmaması gerekmektedir.
  • Engel durumu %40 ve %89 arasında olan kişilerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Engelli aracı, engelli raporu olan kişinin üzerine kayıt ettirilmeli ve engel durumuna göre yeniden dizayn edilmeli. Özel olarak satın alınan ve dizayn edilen araçların başkası tarafından sürülmesi mümkün değildir.

% 90 raporla araç almak isteyen bir engellinin ehliyetinin olmasına gerek yoktur. Nedeni ise yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi bu aracı kendisinin kullanamayacak olmasıdır. % 40 raporla engelli aracı alacak olan engellilerin ise H sınıfı ehliyetlerinin olması gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.12.2021

Kızılcahamam Sürücü Kursları - Kızılcahamam Ehliyet Kursları

24.01.2022

Selçuk Sürücü Kursları - Selçuk Ehliyet Kursları

23.03.2020

2018 Ehliyet Sınav Soruları

05.04.2021

Ters Yönde Araç Kullanma Cezası 2021