Engelli Aracını Kimler Kullanabilir

ABONE OL
Engelli Aracını Kimler Kullanabilir

Engelli araçları, engelli bireyin yaşam şartlarını iyileştirmek adına uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Engelli araç sahibi olmak isteyen kişilerin merak ettiği hususlardan biri de bu aracın kimler tarafından kullanılabileceği ve kimlerin engelli aracı almaya hak kazanacağı konusunda olmuştur.

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?

Engelli araçların hayatlarını kolaylaştırmak için yapılan bu düzenleme neticesinde engelli vatandaşlarımız araç sahibi olabilirler, ancak bu araçları alabilmeniz için öncelikli olarak gerekli şartları yerine getirmeniz gerekir. Eskiden engelli aracını kullanırken eğer ki engelli bireyin aracı kullanabilmesi mümkün değilse aracın ruhsatına kaydettirilen isimlerin dışındakilerin kullanması söz konusu değildir. Kayıt işlemi yapılan kişilerin sayısı en fazla 3 olarak zorundaydı ve bunlar araç sahibinin 2 veya 3’ncü dereceden akrabası olması gerekiyordu.

Yeni yapılan düzenleme sonrasında da bu durum ortadan kaldırıldı. Amaç ise engelli bireylerin yaşamlarını daha kolay hale getirmek ve isteyen herkesin bu araçları kullanabilmesini sağlamaktı. Yani şu an engelli bir aracı isteyen herkes rahatlıkla kullanabilir yakını olmasına da gerek yoktur.

Engelli bireylerinin ve yakınlarının merak ettiği hususlardan bir tanesi de özurlu aracını kimlerin alabileceği konusunda olmuştur.

Şunu da doğrudan belirtelim. Engelli raporuyla alınan bir araç ÖTV ödenmemişse 5 yıl boyunca satılamaz. Eğer ki 5 yıl içerisinde satılması gerekiyorsa bu durumda ÖTV ödenerek aracın satışı mümkün hale gelir. Engelli birey ikinci kez araç almak isterse bu durumda 5 yılın dolmasını beklemek zorundadır. 5 yılın dolmasının ardından yeni bir araç alma hakkı kazanılmış olacaktır.

Engelli Araç Nasıl Alınır?

Engelli aracını alabilmek için % 90 engelli raporunun olması gerekiyor. % 90’ının altında olan raporla sıfır bir araç alınması söz konusu değildir. Sıfır araç alınırken ÖTV indirimi yapılır ve bu da alınacak olan aracın rakamına göre belirlenmiş olan oranda ÖTV indirimi olması gerekir.

Engelli Aracının Satışı Nasıl Olur?

Engelli aracının satışı için 5 yılın geçmesi gerekir. 5 yıl içerisinde satılması söz konusu değildir. Eğer araç engelliden engelliye satılacaksa bu durumda süre 3 yıl olarak düzenlenmiştir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.01.2022

Seramik Kaplama Aracın Boyasına Zarar Verir mi

27.05.2021

Youtube Popüler Motosiklet Kanalları

02.03.2022

İpsala Sürücü Kursları - İpsala Ehliyet Kursları

01.07.2022

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır, Kaç Yılda Bir Değişir