Engelli Aracını Herkes Kullanabilir mi

ABONE OL
Engelli Aracını Herkes Kullanabilir mi

Engelli aracının kimin ya da kimler tarafından kullanılabileceğini yanıtlarken burada dikkati rapora çekmek gerekiyor. Çünkü kişisel engeller ve engel oranları farklı olduğu için herkese verilen rapor aynı değildir. Bazı raporlarda ağır engelli bazılarında ise hafif engel durumu söz konusudur. Örneğin bir kişi % 40’ın üzerinde engele sahipse bu durumda engeli ağır sayılmadığı için özel tertibatla araç kullanabilir. Ancak bununda kendi içerisindeki şartlarını taşıması gerekiyor. Eğer engelli kişi H sınıfı ehliyete sahipse bu durumda engel durumuna göre düzenlenmiş olan aracını kullanabilir. Bu tip engelli araçlarını engellinin dışında sadece yine H sınıfı ehliyeti bulunan engelli kullanabilir. Bunların dışında herhangi birinin kullanması söz konusu değildir. Yani özel tertibatlı aracı engelliden başkası kullanırsa bu durumda cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaktır. Eğer araçta herhangi bir özel tertibat bulunmuyor ve sadece otomatik vites ise bu durumda araç herkes tarafından kullanılabilir.

Engel Durumu % 90 Üzeri Olan

Engel oranı % 90’ın üzerinde olan bir kişi aracı kendisi kullanamayacağından dolayı mecburen bu aracı bir başkasının kullanması gerekir. Eskiden % 90 engelli bir kişiye ait olan aracı üçüncü dereceye kadar olan 5 yakını kullanabiliyordu, ancak günümüzde bu düzenleme kaldırılarak herkes tarafından kullanılabilir yapılmıştır. Yani ağır engelli bir kişiye ait olan aracı isteyen herkes kullanabilir.

Burada yapılmış olan bu düzenlemenin nedeni engelli vatandaşın ulaşım konforunu sağlayabilmektir. Yani engellinin akrabası yanında bulunmuyorsa ya da bakıcısı araç kullanamayacak durumdaysa bir başkası engellinin ihtiyacını karşılayabilmek adına aracı kullanabilecektir.

% 90’ın Altında Raporla ÖTV’siz Araç Almak Mümkün mü?

Otomobil alırken ÖTV muafiyetinden yararlanabilme hakkı sadece % 90 üzerine verilmiştir. Bunun için engeli % 90’ın altında olan kişiler raporu olsa dahi ÖTV’siz araç almaları söz konusu değildir. Bu kişiler sadece MTV’den muaf olurlar ve ödemeleri gerekmez.

% 90 Raporla Alınan Engelli Aracı Kimin Üzerine Olur?

Bir kişi engelli raporunu kullanarak araç almak ve alınacak bu aracı engelli kişi kullanamıyorsa bu durumda yine araç engellinin üzerine olur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.04.2020

Ehliyet Nasıl Alınır - Ehliyet Alma Süreci ve Şartları

04.04.2024

Yaz Tatili İçin Araba Seçimi: Sedan mı, SUV mu

06.01.2021

2021 Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar

14.12.2020

Trafik Sigortası Fiyatını Kim, Nasıl Belirliyor