Emniyet Şeridi Nedir? Emniyet Şeridi İhlal Cezası 2023

ABONE OL
Emniyet Şeridi Nedir - Emniyet Şeridi İhlal Cezası 2023

Emniyet şeridi; trafik kazası, arıza, kaza incelemesi veya kurtarma gibi acil durumlarda kullanılmak üzere yol eksenine paralel bir şekilde sürekli çizgi ile ayrılmış otoyol veya duble yolların sağ kısmında kalan alanlardır.

Emniyet şeridinin trafikten kaçmak gibi keyfi nedenlerden dolayı kullanılması yasaktır. Bu tarz bir durumun tespit edilmesi halinde araç sürücüsüne cezai işlem uygulanır. Emniyet şeridi ihlali sonucunda kesilen ceza miktarları 2023 yılı için güncellendi.

Emniyet Şeridi İhlal Cezası 2022

Acil durumlar dışında emniyet şeridini kullanan araç sürücülerine, emniyet güçleri tarafından uygulanan cezai işleme, emniyet şeridi ihlal cezası denilir. Güvenlik şeridi cezası olarak da anılan emniyet şeridi ihlal cezası 2022 yılında 1.823 TL’dir. Ceza, tebliğ tarihinden sonraki 15 gün içinde ödendiği takdirde %25 indirim hakkı ile 1.367,25 TL’ye düşmektedir.

Emniyet Şeridi İhlalleri Nasıl Belirlenir?

Emniyet şeridini keyfi olarak kullanan sürücüler, emniyet güçleri tarafından farklı yöntemlerle tespit edilir. Emniyet şeridi ihlallerini belirlemede en sık kullanılan yöntem, Elektronik Denetleme Sistemidir. EDS, ihlali yapan aracın plakasını tespit ederek cezanın doğrudan adrese gönderilmesini sağlar. Ceza sonrası itirazlara karşın ihlal olayı fotoğrafları ile ispatlanır.

Emniyet Şeridi Cezası Sorgulama

Araç kullanırken yapmış olduğunuz emniyet şeridi ihlal cezalarını e-Devlet üzerinden pratik bir biçimde sorgulayabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna EGM yazarak açılan menüden ‘Araç Plakasına Yazılan Cezaları Sorgulama’ seçeneğine tıklayarak cezanız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. E-Devlet’in yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden de cezanızın bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.

Emniyet Şeridi Cezası Ödeme

Farkında olmadan veya kasıtlı olarak emniyet şeridini ihlal ettiyseniz emniyet şeridi ihlal cezası, aracınızın plakası üzerine yazılır. Cezanın tebliğ edildiği günden 15 gün sonra ödeme yapmanız halinde cezanızı 455,75 TL’lik bir indirim ile ödeyebilirsiniz. Plakanız üzerinde emniyet şeridi ihlal cezası varsa anlaşmalı bankalar üzerinden ödeyebilirsiniz. Emniyet şeridi cezasını anlaşmalı bankaların yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden ya da PTT şubeleri üzerinden de ödeyebilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.04.2021

Rot Kolu ve Mafsal Nedir

18.06.2020

Tekirdağ Sürücü ve Ehliyet Kursları

22.11.2022

Araçlarda Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

30.03.2020

E-sınav Uygulaması