Emniyet Şeridi Ne Zaman Kullanılır

ABONE OL
Emniyet Şeridi Ne Zaman Kullanılır

Trafikte konulmuş olan kurallara her sürücünün uyması zorunludur. Bu şekilde daha güvenli araç kullanılacağı gibi diğer sürücülere de olabildiğince yardımcı olunmuş olacaktır. Kurallara uymak zorunlu olduğundan dolayı uymayanlar cezalandırılır. Cezalar para ile başlayarak ehliyetin alınmasına kadar gidebilir.

Emniyet şeritleri de kurallar doğrultusunda kullanılması gereken yasaklar arasında bulunur. Emniyet şeritlerinin denetimi EDS kameraları tarafından yapılır ve bu sayede plaka üzeriden ceza işlemi uygulanır.

Emniyet Şeridi Nedir?

Emniyet şeridi, otoyol ve bölünmüş karayolu yerlerde kaza, arıza, acil yardım, kurtarma gibi amaçlarla ayrılmış olan bölümdür.  Emniyet şeridi düz bir çizgi ile ayrılmıştır ve yolun en sağ şeridinde bulunur.

Emniyet Şeridi İhlali Maddesi Hangisidir? 

2918 sayılı K.T.K.’nın 54/1-a maddesine göre; Öndeki aracı geçerken, geçme kurallarına riayet etmemenin cezası 235 TL para cezası ve 20 ceza puanıdır. Emniyet şeridi daima açık kalması gerekir. Acil bir durumda bu şeridi kullanan görevli aracının kesintisiz ve durmadan yola devam edebilmesi gerekir.  Kazaların hepsi açık olan yollarda meydana gelmez. Bazı durumlarda trafiğin en yoğun ve en işlek olduğu yerlerde de meydana gelebilir. Emniyet şeridi boş olduğunda ise kurtarıcı diğer araçlar kaza alanına çok daha hızlı bir şekilde erişim sağlayacaktır.

Emniyet Şeridini Kullanmanın Cezası Nedir?

Emniyet şeridini ihtiyacın dışında kullanmanın cezası 1.339 TL’dir. Cezayı 15 gün içerisinde ödemeniz halinde % 25 oranında indirim yapılır.

Emniyet Şeridi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Emniyet şeridini sivil araçların kullanması yasaktır. Kullanım hakkı polis, jandarma, itfaiye, ambulans ve acil yardım araçları tarafından kullanılabilir. Sivil bir araç emniyet şeridini yalnızca arıza yaptığı durumda kullanabilir, fakat bunun tedbirini de mutlaka almak zorundadır. Örneğin aracın 50–60 metre gerisine reflektör konulması gerekir. Eğer kullanım esnasında gerekli tedbir alınmazsa bu durumda 132 TL ceza ödemek durumunda kalınır.

Hangi Şerit İşgal Edilmez?

Tüm araçların karayolunda kendi şeritleri vardır. Ağır tonajlı araçlar (kamyon, tır gibi) sol şeridi kullanmaları yasaktır. Bu tip araçlar mutlaka yolun en sağını kullanmaları gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.12.2022

Hız Sınırı Aşma Cezası 2023

27.04.2021

Alaşım Jantlardaki Çizikler Nasıl Giderilir

11.10.2022

LPG Ne Kadar Tasarruf Sağlar

18.05.2021

E Sınıfı Sürücü Belgesi Hangi Araçları Kullanır