Emisyon Ölçümü Nedir - Nasıl Yapılır

ABONE OL
Emisyon Ölçümü Nedir - Nasıl Yapılır

Dünyanın geleceğiyle ilgili endişeler her geçen gün artarken, egzoz emisyonu da göz ardı edilmeyecek kadar önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Her aracın mecburi olarak yaptırması gereken bu işlem nedir ve neden düzenli olarak yapılması gerekir?

Egzoz Emisyonu Nedir?

Egzoz emisyonu, araçlarda kullanılan yakıtın yanmasıyla oluşan ve havaya yayılan kimyasalların ortaya çıkarmış olduğu hava kirliliğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu da demek oluyor ki otomobiller yalnızca ulaşımı sağlamak değil aynı zamanda kimyasal gaz ve katı parçacıkları egzozlarından dışarıya verirler. Dünyadaki araç sayısını göz önünde bulundurduğunuzda otomobillerin egzozlarından çıkan dumanın havaya ciddi bir kirlilik saldığı açıktır. Bunun için bu kirliliği ne kadar aza indirebilirseniz o kadar faydalı olacaktır.

Otomobilin kullandığı yakıt, silindir içindeki yanma odasında oluşan kimyasalların atımı dizel ve benzinli otomobillerde farklılık gösterir. Yani dizel ve benzinli otomobillerin oluşturmuş olduğu atık aynı olmakla birlikte dizel yakıtta partiküller oluşur ve dizel aracın egzozundan çıkan siyah dumanda bunun bir göstergesidir.

Egzoz Emisyonu Nasıl Ölçülür?

Çevreye verilen zararı en aza indirmek için yapılan kontroller egzoz emisyonu şeklinde tanımlanır. Her araç sahibi belli aralıklarla bu işlemi yaptırmak zorundadır. Bu sayede trafikteki araçlardan çıkan gaz miktarı azaltılmış olur ve çevre koruması sağlanır.

Egzoz emisyon ölçümü sırasında belirlenmiş olan değerlerin üzerinde olan araç bu testten geçemez ve sorun çözülmeden aracın trafiğe çıkmasına izin verilmez. Egzoz emisyon ölçümü araç rölantideyken ve yüksek devirdeyken farklı ölçülür. Eğer ölçüm belirli sınırlar içerisinde yer alıyorsa bu durumda araç muayeneden geçmiş olarak kabul edilir ve belgelendirilir.

Test sürücüler için endişe verici bir durum olarak karşılanıyor olsa da buradaki amacın aracın ve insanların sağlığını korumak olduğu unutulmamalıdır. Ölçüm değerleri ne kadar normalse aracınızda o kadar iyi demektir ve bu da sizin aracınızın son durumunu anlamanız konusunda yol gösterici olacaktır.

Egzoz emisyon ölçümü yetkilendirilmiş olan yerlerde yapılır. Bunun için size en yakın olan yeri bulmanız yeterli olacaktır.

Egzoz emisyonu ile ilgili detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. 

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.09.2021

İkame Araç Kaskoyu Bozar mı

19.11.2020

İkinci El Araba Parçaları Güvenilir mi

30.03.2020

Sürücü Belgesinin Geri Alınmasını Gerektirecek İhlâller

10.05.2022

Antalya Manavgat Sürücü Kursları - Manavgat Ehliyet Kursları