Elektrikli Motor İçin Ehliyet Gerekir mi

ABONE OL
Elektrikli Motor İçin Ehliyet Gerekir mi

Elektrikli motor, elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter, son zamanlarda sokaklarda görmeye alıştığımız araçlar arasında yer alır. Bu tip ulaşım araçlarının sayısının giderek artması trafikte yeni düzenlemelere ihtiyaç doğururken bu araçları kullanan ya da kullanacak olanlarında elektrikli motor için ehliyet gerekir mi? sorusunu sormasına neden olmuştur.

Elektrikli Bisiklet için Ehliyet Gerekli mi?

2016 yılında yapılan değişiklik sonrasında ehliyetlerde yapılan düzenlemelerin ardından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde de yeni düzenlemelere gidildi. Yapılan düzenlemelere göre artık elektrikli bisikletler M sınıfı ehliyetlerle kullanılabilecek. Elektrikli motor ehliyetsiz kullanıldığında ise sürücüsüne ceza kesilecek. Ehliyet zorunluluğu ise ister istemez bu sınıfa ait ehliyetlerin kaç yaşında alınabileceğini düşündürüyor.

Elektrikli Bisiklet Ehliyet Yaşı Kaçtır?

Elektrikli bisikletler, motosikletler ve scooterler için M sınıfı ehliyet alma yaş sınırı 16 olarak düzenlenmiş. Buna göre 16 yaşından küçük olan birinin bahsetmiş olduğumuz bu araçları kullanması mümkün değil. M sınıfı ehliyet almak isteyen kişi gerekli şartları tamamlaması halinde ise sürücü kursuna yazılarak ehliyetlerini alabilecekler.

Elektrikli Motorla Çalışan Araçlarda Ruhsat ve Plaka Zorunlu Mu? 2022

Elektrikli araçların kullanımı ile ilgili olarak 2016 yılından sonra yapılan düzenlemeye göre 250w ve daha üzerinde elektrikli motora sahip olan tüm araçların plakaları ve ruhsatlarının olması gerekir. Elektrikli bisiklet, scooter ve motorsikletlerin 250w elektrik motorunun üzerinde olması ve ruhsatlarının olmaması halinde trafikte yakalanırsa parka çekilir.

2016 yılında çıkan yasaya göre 250w ve daha yüksek elektrik motoru ile çalışan tüm taşıtlar için ruhsat ve plaka zorunluluğu getirildi. Elektrikli bisiklet, elektrikli scooter, elektrikli motosiklet gibi araçlar eğer 250w veya daha yüksek kapasitede ise Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvurarak kaydolmaları gerekir.

Ehliyet Gerektirmeyen Elektrikli Bisikletler Hangileridir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere her elektrikli araç için ehliyet gerektirmiyor. Bu tip araçların en fazla 0,25kw azami güce sahip olması gerekli. Hızı saatte 25 km’ye ulaştıktan sonra gücünü kaybeden elektrikli bisikletler için herhangi bir ehliyet zorunluluğu yoktur.  Ehliyetsiz elektrikli motor fiyatları ile seçilecek olan markaya göre değişiklik gösterir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.05.2021

Patlak Amortisör Nasıl Anlaşılır

28.09.2020

Benzin İkaz Işığı Yandıktan Sonra Araçlar Kaç Km Gidebilir

21.05.2021

2021 Kayıp Ehliyet İşlemleri

26.08.2022

Radar ve EDS Kaç Metreden Görür, Yakalar ve Çeker