El Konulan Ehliyeti Geri Alma İşlemleri Nasıldır

ABONE OL
El Konulan Ehliyeti Geri Alma İşlemleri Nasıldır

Trafikte kurallara uymak hem sürücü hem de yayalar için can güvenliği açısından çok önemlidir. Bazı sürücüler ise acelesinin olduğunu bahane ederek trafikteki kurallara uymak istemeyebiliyor. Bana bir şey olmaz mantığı ile hareket eden sürücüler ise yakalandıklarında birtakım cezalarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Sürücülere verilen bu cezalardan bir tanesi de ehliyete el koyma konusunda oluyor.

Hangi Durumlarda Ehliyete El Konur?

Ehliyetin polis tarafından alınmasının birtakım sebepleri vardır. Bu sebepler ise aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

Alkolden Ehliyet Kaptırma 

Eğer 0.50 promil alkollü bir şekilde araç kullanıyorsanız bunun mutlaka bir yaptırımı olacaktır. Böyle bir durumda ehliyetiniz 6 ay sureyle alınız ve size 700 TL para cezası kesilir. Eğer bu şekilde bir kazaya karışmışsanız o zaman cezanız katlanarak 2 bin lira ve 2 yıl ehliyetin alınması şeklindedir.

100 ceza puanına ulaşmak

Trafikte yapılan her hata size hem para cezası hem de puan cezası olarak geri dönecektir. Mesela ehliyetsiz olarak trafiğe çıkmak, kırmızı ışık ihlalinde bulunmak gibi cezalar kesilirse bunların toplamının 100 puanı bulması halinde ehliyetinize el konulur. Bir yılda bir kez 100 ceza puanını aşarsanız ehliyetiniz 4 ay elinizden alınır. İkinci kez olması halinde ise 4 ay alınarak teste tabi tutulursunuz.

Ölüme sebebiyet vermek

Ölüme neden olabilecek bir kazada suçlu bulunmanız halinde ehliyetinize 1 yıl süreyle el konulur.

Uyuşturucu kullanmak

Uyuşturucu madde kullanmanın cezası çok ağırdır. Eğer bu şekilde polise yakalanırsanız ehliyetiniz 5 yıl süreyle elinizden alınacaktır. Böyle bir durumda ödeyeceğiniz ceza miktarı ise 4,660 TL’dir.

Stajyer Sürücü Kural İhlali

Eğer ehliyetinizi yeni almışsanız ve araç kullanırken kurallara aykırı bir şekilde hareket etmişseniz bu durumda ehliyetiniz elinizden alınacaktır.

Sağlık Durumunun Bozulması

Eğer sağlık durumunuz zaman içerisinde bozulmuşsa bu durumun tespit edilmesi neticesinde ehliyetiniz elinizden alınır. Yeni ehliyet yasarına göre ehliyetler 5 ve 10 yılda bir yenilenecektir.

Hız Sınırının Aşılması

Eğer hız sınırını % 30 oranında aşarsanız ve bu 1 yıl içerisinde 5 kez tekrar edilirse bu durumda ehliyetinize 1 yıl boyunca el konulur.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Sürücü Kurslarında Kullanılan Bazı Araçlar

30.06.2021

En İyi Sürücü Kursu Nasıl Seçilir

17.04.2023

Makam Şoförü Nasıl Olunur

26.10.2020

Otobüs Şoförü Maaşları 2020