Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar? 2022

ABONE OL
Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar - 2022

Ehliyet, otomobillerin kullanılmasını yasal olarak mümkün kılan belgedir. Ehliyeti olmayan bir kişinin araç kullanması mümkün değildir. Eğer ehliyetsiz olarak araç kullanıldığı tespit edilirse bu durumda ceza uygulanır.

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası ise öyle tek rakamdan oluşmaz. Bazı durumlara ise hem sürücüye hem de aracın sahibine ceza kesilebilir. Trafik ceza kanununa göre trafikte ehliyeti olan bir sürücünün ehliyetsiz olarak yakalanması halinde 2021 yılı için 314 TL para cezası ödenmesi gerekir. Eğer bu ceza peşin olarak ödenirse 235,5 TL ödenmesi gerekir. Bunun dışında ise sürücüye 5 ceza puanı verilir.

2022 Ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar?

2022 yılında ehliyetsiz araç kullanma cezası henüz açıklanmamış olduğundan dolayı şu an 2021 yılı rakamları geçerlidir. Buna göre 2021 yılında ehliyetsiz araç kullanan bir kişiye 2.698 TL para cezası kesilir. Eğer bu ceza 15 gün içerisinde ödenirse % 15 indirim kullanılır ve 2.023,5 TL ödenmesi gerekir. Burada farklı bir durum daha söz konusu olacaktır. Kullanılan araç başkasına ait ise bu durumda aracın sahibine de plaka üzerinden aynı miktarda ceza kesilir. Doğal olarak bu da cezanın ikiye katlanması demektir.

Ehliyet iptal edildiği halde araç kullanmanın cezası nedir?

Herhangi bir nedenden dolayı ehliyeti iptal edilmiş olan bir kişi halen araç kullanırsa ve bu tespit edilirse 2.698 TL para cezası kesilir. Ceza sadece bununla kalmaz trafikten de men edilirsiniz. Kulanmış olduğunuz araç kendinize ait değilse yine aynı şekilde plaka üzerinden aracın sahibine de para cezası kesilir.

Ehliyetiniz geçici olarak geri alınmışken araç kullanmanın cezası nedir?

Ehliyeti geçici olarak elinden alınmış olan bir kişinin araç kullanması söz konusu değildir. Bu şekilde trafikte yakalanması halinde Trafik Ceza Kanunu’nun 36.maddesi 3b kısmı devreye girer ve kişi araç kullanmaktan men edilir. 2021 yılında ise para cezasının miktarı 2.698 TL’dir.

Araç sınıfına uygun ehliyet olmadan araç kullanma cezası nedir?

Ehliyet verilirken hangi sınıfa ait ise o sınıftaki araçları kullanması amaçlanır. Eğer kullandığınız araç ehliyetinizin sınıfına uygun değilse bu durumda para cezası kesilir.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.10.2020

Fahri Trafik Müfettişi Ne Demek

31.05.2021

Ehliyet Ne Demek, Stajyer Ehliyet Ne Demek

23.12.2022

Sürücü Ceza Puanları 2023

01.07.2022

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır, Kaç Yılda Bir Değişir