Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası İtirazı Nasıl Yapılır

ABONE OL
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası İtirazı Nasıl Yapılır

Ehliyetsiz araç kullanma cezaya tabi olduğundan sürücünün ehliyeti olsa bile mutlaka yanında bulundurulması gerekir. Ehliyet her ne kadar trafikte araç kullanmaya yeterli olmasa da zorunlu bir belge olması her sürücünün ehliyetinin olmasını gerektirir

Ehliyetsiz araç kullanma cezası diğer cezalarda olduğu gibi her yıl ocak ayındaki zamlarla güncellenir. Bu cezaların kesilmesi ve kontrolü ise Emniyet Genel Müdürlüğüne aittir.

Ehliyeti olmayan bir kişi eğer bu şekilde trafiğe çıkmışsa bu durumda Trafik Mevzuatı gereği idari para cezasıyla cezalandırılır. Cezanın miktarı ise işlenen eylemin türüne göre yükseltilebilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

2022 ehliyetsiz araç kullanma cezası 3,674 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ceza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse %25 oranında indirim uygulanır ve ceza miktarı 2,755 TL’ye düşer. Bunun dışında ehliyetsiz araç kullanıldığı için aracın sahibine de ceza kesilir. Ehliyetsiz araç kullanma cezası ehliyetsiz olarak araç kullananla aynıdır. Buna göre, araç üzerinden aracın sahibine de idari ceza uygulanır.

Türkiye’de araç kullanmak isteyen sürücülerin mutlaka sürücü belgesi alması gerekir. Sürücü belgeleri ise 18 yaşını doldurmuş olanlara verilir. Eğer sürücünün 18 yaşın altında olduğu tespit edilirse kendi ve başkalarının hayatlarını tehlikeye aldıkları göz önünde bulundurulur ve kesilen ceza bir hayli yüksek olur. 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası geçtiğimiz yıllara göre bu sene çok daha fazlalaşmıştır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Ceza İptali 2022

Ehliyetsiz araç kullanmayla ilgili kesilmiş olan cezaya itiraz yolu açıktır. Ancak cezanın tebliği sonrasında kişinin 15 gün içerisinde itiraz dilekçesini vermiş olması gerekir. Ehliyetsiz araç kullanma araç sahibine ceza iptali 2022 dilekçesi Sulh Ceza Mahkemesine verilmesi gerekir. Eğer 15 günlük süre içerisinde başvuruda bulunulmazsa yaptırım kararı kesinleşecektir.

İtiraz başvuruları kişinin bizzat kendisi ya da kanuni temsilcisi tarafından yapılması gerekir. Bunun dışında yapılacak başvurular kabul edilmez. Bu tip iptal davalarında haklı bir gerekçenizin olması çok önemlidir. Doğal olarak dilekçe ile başvuruyu kendiniz değil avukatınız aracılığıyla yapmanız daha faydalı olacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.03.2021

B Sınıfı Ehliyet Fiyatı Ne Kadar? 2021

19.01.2024

2024 Ehliyet Harç Ücretleri

10.05.2021

Elektrikli Hidrolik Direksiyon Parçaları

05.08.2022

Kayıp - Çalıntı Ehliyet İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler 2022