Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023

ABONE OL
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023

Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında da trafikte dikkatsiz olan sürücülerin karşılaştığı problemler arasında yer almaktadır. Sürücüler açısından çok önemli bir yaptırım olan bu cezasının bazı durumlarda idari para cezası ile sonuçlanması da mümkündür.  Haberimizde ehliyetsiz araç kullanmanın 2023 yılında belirlenmiş olan ceza miktarı hakkında bilgi yer almaktadır. Ancak ilk olarak ehliyetsiz araç kullanma ne demektir? Bu sorunun yanıtını vererek başlayalım.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nedir? 2023

Bir sürücünün ya da yetişkin bir bireyin trafikte araç kullanabilmesi için mutlaka ehliyet alması gerekir. Ehliyet sürücü adaylarının gerekli olan şartları taşıması ve girilecek sınavlardan başarılı olunması halinde verilir. Dolayısıyla araç kullanmak isteyen bir kişi ehliyet alabilmesi için önce şartları taşımalı sonra ehliyet kursuna yazılarak ehliyet alması gerekir. Ehliyetler farklı sınıflarda olduğu için sürücü hangi sınıfa ait ehliyet almışsa mutlaka aracının da o sınıfa uygun olmasına dikkat etmesi gerekir.

Direksiyon başına geçen bir kişiye uygulanacak yaptırımın cezaları ne şekilde yakalandığına göre değişiklik gösterir. Örneğin; alkollü araç kullanırken yakalanmakla ehliyetsiz araç kullanırken yakalanma arasında ceza farklılığı vardır. 2023 ehliyetsiz araç kullanma cezası 8.190 TL olarak belirlenmiştir. Cezanın miktarı göz önünde bulundurulduğunda ise ehliyetsiz araç kullanmanın maddi olarak çok yüksek bir bedeli olduğunu unutmamak gerekir.

2023 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılı için 8,190 TL olarak belirlenmiştir. Cezanın kesilmesini gerektiren durumlar ise aşağıdaki gibidir.

  • 18 yaşın altında olan kişilerin araç kullanması,
  • Ehliyetsiz olan kişinin araç kullanması,
  • Ehliyetsiz olan kişiye araç veren sürücü,
  • Herhangi bir nedenden dolayı geçici ya da tedbir amaçlı ehliyetine el koyulan kişiler,
  • Ehliyeti daha önce iptal edilmiş kişiler,
  • Sürücü sertifikasının süresi dolan kişiler,

Yukarıda sıraladığımız durumların dışında kalan bazı hallerde de idari para cezası kesilebilir. Örneğin; bir sürücü kendi ehliyet sınıfının dışında bir araç kullanıyorsa bu ceza gerektiren bir durumdur.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası kesilen kişilerin erken ödeme yapması halinde %25 oranında indirim alması mümkündür.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.06.2021

2022 Monoküler Ehliyet Nasıl Alınır

25.02.2022

Motorda Üfleme Nedir, Nasıl Anlaşılır

26.01.2022

Çamurluk Davlumbazı Nedir

01.07.2020

Hastane Masrafları Trafik Sigortası Kapsamında mıdır