Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2020

ABONE OL
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2020

Ehliyetsiz araç kullanmanın düşündüğünüzden daha ağır bir cezasının olduğunu söyleyerek başlayalım. Yani böyle bir durumda yalnızca sürücüye değil aynı zamanda aracın sahibine de ceza kesilmektedir. Aşağıda yasaya göre ehliyetsiz araç kullanılması halinde karşılaşılacak olan cezalar açık bir şekilde belirtilmiştir.

Ehliyetiniz Varken Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetiniz var, fakat araç kullanırken bir şekilde ehliyetinizi yanınıza almadınız. Bu durumda yapılan denetimler neticesinde aracınız durdurulur ve siz ehliyet göstermeyi reddederseniz ehliyetsiz araç kullanmaktan size 235 TL para cezası kesilir. Bu cezayı 15 gün içerisinde öderseniz bu durumda % 25 oranında indirim kazanırsınız ve 176,25 TL ceza ödemeniz gerekir. Bunun sonucunda yalnızca ceza ödemek zorunda kalmazsınız ehliyetinizden de 5 ceza puanı düşer. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz olarak araç kullanmanın cezası TCK’ya göre 2.473 TL’dir. Eğer ki cezanızı 15 gün içerisinde öderseniz bu durumda 1.854.74 TL para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Aradaki farkı düşündüğünüzde ise erken ödemek sizin için avantaj olacaktır.

Ehliyet İptal Edildiği Halde Araç Kullanmanın Cezası

TCK’Nın  36. Maddesinin 3C  maddesine göre ehliyetiniz iptal edilmiş ve sizde bu şekilde araç kullanıyorsanız o zaman size kesilecek olan rakam yukarıda belirtilmiş olduğu gibi 2,473 TL olacaktır. Yine 15 gün içerisinde öderseniz indirimli olarak 1.854.75 TL ödersiniz. Ehliyetinizin iptal edilmesi sonrasında araç kullanmaktan men de edilebilirsiniz. Eğer kullandığınız aracın sahibi değilseniz bu durumda aracını kullanmasına izin veren sürücüye de plaka üzerinden ceza kesilir. Bu cezanın miktarı ise aynısı olacaktır.

Ehliyetiniz geçici olarak alınmışsa bu durumda TCK’nın 36. Maddesinin 3B kısmına göre cezai işlemler karşı karşıya kalırsınız. Size kesilecek olan ceza yukarıdaki rakamla aynı olmakla birlikte araç kullanmaktan da men edilirsiniz. Kullanmış olduğunuz araç sizin değilse aracın sahibine de plaka üzerinden aynı şekilde ceza kesilir.

Araç sınıfına uygun ehliyet olmadan araç kullanma cezası

Trafikte nadiren de olsa karşılaşılan durumlardan birisi de ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullanımıdır. Böyle bir urumda aracı suren kişiye 1,228 TL para cezası kesilir. 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda % 25 indirim yapılarak 921 TL para cezası ödersiniz.

Ehliyetinizle ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara  https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.03.2021

Alkolmetreye Üflememe Cezası Nedir

20.05.2020

Malatya Sürücü ve Ehliyet Kursları

01.12.2021

Çatalca Sürücü Kursları - Çatalca Ehliyet Kursları

14.01.2021

Sürücü Kursu Seçiminde Hangi Kriterler Etkilidir