Ehliyete El Koyma İşleminin Hukuki Boyutu

ABONE OL
Ehliyete El Koyma İşleminin Hukuki Boyutu

Ehliyeti olan bir sürücünün ehliyetine el koyma işlemi belli durumlarda yapılabilir. Aşağıda bahsedeceğimiz ihlallerin yapılması durumunda ehliyete el koyma işlemi kolluk güçleri tarafından yapılır. Trafik görevlileri ehliyete el koyduklarında bunu bir tutanağa bağlar. Ancak bir sürücünün ehliyetine el konulabilmesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir.

Sürücüler her ne kadar el koymanın şartları olsa da maalesef koşullara uyulmadan da sürücü belgesine el konulduğunu belirtmekteler. Böyle olunca da sürücüler hukuki haklarının ne olduğunu bildiğinde kendilerini savunabilmeleri daha kolay olacaktır. 

Sürücü Belgesine El Koyma Nedenleri

Sürücü belgesine el koyma işlemi idare tarafından yapılabileceği gibi bazı durumlarda ceza, soruşturma, kovuşturma ve koruma olarak da alınabilir. Sürücülerin ehliyetine el koyma ihlalleri şu şekildedir:

  • Belli oranda alkollü ya da uyuşturucu kullanan sürücülere idari yaptırım olarak ehliyetine el koyma cezası verilebilir.
  • Sürücü alkollü olsun ya da olmasın alkolmetreye üflemezse ehliyetine el konulabilir.
  • Sürücü trafikte bazı hataları ve ihlalleri yaptığında ceza puanını aşarsa ehliyetine el koyulabilir.
  • Adli koruma kapsamında sürücülerin ehliyetine el konulabilir.
  • Ceza, soruşturma ya da kovuşturma sürecinde sürücülerin ehliyetlerine el konulabilir.
  • Belirli haklardan yoksun bırakılma kapsamında kişinin sürücü belgesine el konulabilir.

Sürücü belgesine el konulması durumunda ayrı ayrı itiraz yolları bulunur. Ehliyet el konulmasına itiraz etmeden önce el konulma haklarının ne olduğunu bilmek gerekir.

Ehliyete El Konulmasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Ehliyete el koyma işlemi prosedüre göre değiştiği gibi izlenecek itiraz yolu da yine farklı olacaktır. Prosedürün doğru işlenmemesi halinde itirazın reddedilme olasılığı yüksektir.

Bir kişinin ehliyetine alkol, uyuşturucu, alkolmetreye üflememe ve ceza puanını doldurma halinde el konulmuşsa itiraz sulh ceza hakimliğine yapılması gerekir. Başvuru dilekçe ile yapılmalı ve dilekçe de somut olaya ilişkin hukuka aykırılık bulunmamalıdır.

Ehliyete el koyma idari yapılan bir işlemdir. 2013 yılına kadar ehliyete el konulması konusundaki itirazlar idare mahkemesine iptal davası olarak konu ediliyorken günümüzde belirttiğimiz gibi sulh ceza hakimliğine itiraz şeklinde yapılıyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.04.2021

2021 Direksiyon Sınav Ücreti Ne Kadar

10.02.2021

Sunroof'un Tarihçesi ve Bakımı Nasıldır

05.10.2020

Egzoz Muayene Ücreti Ne Kadar

03.12.2020

Şehir Yaşamı için En İyi Arabalar