Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar 2023

ABONE OL
Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar 2023

Eski tip ehliyetlerin kullanım süresi Karayolları Trafik Kanunu’na göre 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek. Yeni alınan bu karar ile 1 Ocak 2016 tarihinde kullanılmaya başlanan eski tip ehliyetlere sahip olanlar, ehliyet yenileme ücreti ile ilgili yoğun bir araştırma yaptığı görülüyor. Ehliyet yenileme süreci hakkında yanıt arayan sorular için aşağıda derlenen bilgilere göz atabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme İşlemi

Alo 199’u arayarak kısa bir zaman dilimi içerisinde sürücü belgesi yenileme randevusu alınabilir. Randevu alınmadan gidilmesi halinde öncelikli olarak randevusu olan vatandaşlar kabul edilir. Randevu işlemi başarılı bir şekilde yapıldıktan sonra anlaşmalı bankalar aracılığı ile ehliyet yenileme ücreti ödenmelidir. Daha sonra yetkili mercilerden sağlık raporu alınmalıdır. Bütün süreçler tamamlandığında gerekli belgeler ile beraber Nüfus Müdürlüklerine giderek işlemler yapılabilir.

Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyen sürücüler için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024’tür. Belirlenen bu tarihe kadar eski tip ehliyetler kullanılabilir. Fakat söz konusu tarihin ardından eski tip sürücü belgeleri kullanılamayacaktır. Ehliyet yenileme randevusu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden alınabileceği gibi ALO 199 hattından da alınabilir.

Ehliyet Yenileme İşlemi İçin Gerekli Belgeler

Sürücü belgesi yenileme işlemi için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.

  • Eski tip sürücü belgesi
  • Nüfus cüzdanı veya pasaport
  • Sürücü sağlık raporu
  • Ehliyet yenileme ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu
  • İki adet vesikalık fotoğraf
  • Kan grubunun yazılı olduğu beyan

Ehliyet Yenileme İçin Son Tarih Ne Zaman?

Nüfus Müdürlükleri tarafından yapılan açıklamada, dünyada ve Türkiye’de etkili olan salgın dolayısıyla sürücülerin yeni tip ehliyetler için başvuru yapmadıkları için Nüfus Müdürlüklerinde yoğunluğu azaltılması amacı ile 1 Ocak 2016’dan önce alınan eski tip ehliyetleri değiştirme süresi 31 Aralık 2022’den itibaren 2 sene süre ile uzatıldığı belirtilmiştir.

Ehliyet Yenileme Ücreti 2023 Ne Kadar?

Sürücü belgesi alma süreci içerisinde kurs ücretleri, harç ücreti ve sınav ücreti gibi birçok ödeme yapılır. Ehliyet yenileme ücreti 2023 aşağıdaki gibidir.

  • Eski tip sürücü belgelerini yeni tip ehliyet ile değiştirecek olan sürücülerin ödemesi gereken ücret, 13 + 2 Türk lirasıdır.
  • Yeni tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin ya da çaldıranların ödemesi gereken ehliyet yenileme ücreti ise 145 + 624 Türk lirasına tekabül eder.
  • Sürücü belgesi yenileme harcı ücreti + vakıf bedeli toplamda 769 Türk lirasına denk gelir.

Özetle, 2023 senesi itibari ile ehliyet yenileme ücreti 769 TL olarak belirlenmiştir.

Ehliyet Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

Ehliyet yenileme ücreti yatırma işlemi için pek çok yer tercih edilebilir. Ehliyet yenileme ücreti ödeme için Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı ve Gelir Dairesi Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu banka şubeleri tercih edilebilir. Bu şubelerin internet bankacılığı veya ATM kanallarını kullanarak ödeme gerçekleştirmek mümkündür.

Ehliyet yenileme ücreti, vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödeneceği gibi internet üzerinden de yapılabilir. Aynı zamanda Garanti Bankası, ING Bank, Türkiye Vakıflar Bankası, Şekerbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Aktif Bank, Ziraat Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Denizbank, PTT Bank ve Akbank bankalarına ait internet bankacılığı sistemi üzerinden ehliyet yenileme ücreti ödenebilir.

Eski tip ehliyet yenileme ücreti https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Belirlenen harç tutarı kredi kartından tahsil edilebilir. Bunun yanı sıra banka tartı ile de ödenebilir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.07.2021

2022 Mercedes-Benz EQS İncelemesi

15.03.2023

TOGG Duyurdu! Ön Sipariş Süreci Yakında Başlıyor

20.01.2022

Şase Numarası Silinmiş Araç Muayeneden Geçer mi

08.10.2020

Radyatör Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır