Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? 2022

ABONE OL
Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır - 2022

Ehliyet yenileme işlemi eski tip ehliyeti olan herkesin yapmak zorunda olduğu bir işlemdir. 2016 yılında değişen yasa sonrasında ehliyetlerde de değişikliğe gidilmiş ve o tarihten itibaren her sürücünün ehliyetini yeni tip ehliyete dönüştürülmesi istenmiştir.

Yeni tip ehliyetlere geçmede son tarih 31 Aralık 2022 olurken ehliyetini yenilemeyen kişilerinde bu süreçte mutlaka ehliyetlerini değiştirmeleri gereklidir.

Aşağıda ehliyet yenileme işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği adım adım anlatılmıştır.

2022 Ehliyet İçin Randevu Alma

Ehliyet yenileme işlemi için öncelikli olarak bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden randevu almanız gerekiyor. Randevu işlemleri internet üzerinden yapılabildiği gibi ALO 182 hattı aranarak da yapılabilir. İnternet üzerinden randevu almak en hızlı yöntemdir.

Ehliyet Harcı

Randevu işlemlerinizi tamamladıktan sonra randevu gününde gitmeden mutlaka ehliyet harcını yatırmanız gerekir. 2021’de ehliyet harcı için ödenecek ücret 15 TL’dir. 2022 yılında bu rakam değişirse yine burada bir güncelleme ile belirtiriz.

Ehliyet harcı bankalara ATM üzerinden yatırılabilmektedir. Hangi bankalar olacağı ise 2022 yılında henüz netlik kazanmadığı için 2021 yılı göz önünde bulundurulabilir. Örneğin Ziraat Bankası devlet bankası olmasından kaynaklı olarak en güvenilir olan ödeme kanalıdır. Ziraat Bankasının ATM’lerinden bu işlem 5 dakika içerisinde gerçekleştirilebilir.

Sağlık Raporu

Ehliyet yenileme işlemi esnasında her sürücüden sağlık raporu istenir. Nedeni ise artık sürücü belgelerinin her 10 yıl ya da 5 yıl içerisinde değiştirilmesi gerektiğidir. Buradaki maksat ömür boyu ehliyet döneminin de ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Raporu aile hekiminden, hastaneden, özel polikliniklerden ve tüm sağlık kuruluşlarından alabilirsiniz.

Başvuru

İstenilen tüm belgeleri tamamladıktan sonra randevu gününüzde Nüfus Müdürlüğünde hazır bulunmanız gerekir. Belgelerinizi teslim ettikten sonra süreç başlatılır ve birkaç gün sonra ehliyetiniz elinize ulaştırılır.

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyetini yenilemek isteyen bir sürücü aşağıdaki belgeleri hazır bulundurmaları gerekir.

  • Kimlik Belgesi
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.04.2021

Otonom Araç Türleri Nelerdir

10.04.2023

Opel Nisan Ayı Fiyat Listesi 2023

11.05.2022

MR Cihazlı Ekspertiz Nedir? Nasıl Yapılır

09.08.2022

Mudanya Sürücü Kursları – Mudanya Ehliyet Kursları