Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Şart mı

ABONE OL
Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Şart mı

2016 yılında değişen ehliyet yasası ile birlikte ehliyetler artık ömürlük olmaktan çıkarıldı. Her ehliyet sahibi ehliyetinin sınıfına göre ehliyetlerini belli aralıklarla yenilemek zorunda. 5 ve 10 yıl aralıklarla yenilenmesi gereken ehliyetler için sağlık raporu alınması gerekiyor.

Sağlık raporu ilk kez ehliyet alanlar içinde ehliyetlerini yenileyenler içinde bir zorunluluktur.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet almak isteyen bir sürücüden ya da yenilemek isteyen bir sürücüden talep edilen sağlık raporunu alabilmek için birkaç yöntem vardır. Bunlar ise şöyledir.

  1. Devlet Hastaneleri
  2. Özel Hastaneler
  3. Özel Tıp Merkezleri
  4. Aile Sağlık Ocakları
  5. Üniversite Hastaneleri

 Eğer hekimler sürücü olur konusunda bir tereddüt yaşarsa bu durumda bir üst kuruma sevk etmesi gerekir. Örneğin sağlık ocağından ehliyet raporu almak istediniz ancak gözlerinizle ilgili bir sorun olabileceği tespit edildi. Bu durumda aile hekiminiz sizi göz hastalıkları uzmanı olan bir hastaneye sevkeder ve bu hastanenin vereceği rapor doğrultusunda ehliyet alabilirsiniz ya da alamazsınız.

B Sınıfı Ehliyetlerin Yenilenme Süresi Ne Kadar?

B sınıfı bir ehliyet alan sürücü, her 10 yılda bir ehliyetini yenilemek zorundadır. Yenileme esnasında ise yalnızca sağlık raporu alması yeterlidir. Eğer sağlığında herhangi bir şekilde bozulma ya da araç kullanmasını engelleyecek bir durum yoksa bu durumda ehliyetini yenileyebilir.

C Sınıfı Ehliyetlerin Yenilenme Süresi Ne Kadar?

C sınıfı ehliyeti olan sürücülerin her 5 sene de bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir. Yine B sınıfında olduğu gibi sağlık raporu alınarak ehliyetin yenilenmesi sağlanabilir.

Sürekli Sağlık Raporunun İstenmesinin Nedeni Nedir?

Eskiden ehliyeti olan bir sürücü ömür boyu buna sahip olabiliyordu. Şu an ise ehliyetlerde bir alt yaş sınırı olduğu gibi üst yaş sınırı da getirilmiş oldu. Sürücü herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile belli bir yaştan sonra reflekslerini kaybettiğinden dolayı araç kullanması uygun olmadığından dolayı ehliyet alamaz.

Diğer durumlarda ise ehliyet alan birisi zaman içerisinde engel ya da sakatlanma gibi durumlarla karşılaşırsa ve araç kullanmaya uygun olmazsa bu durumda ehliyetini yenileyemez.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgiye https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.12.2022

İkinci El Araç Hasar Kaydı Nasıl Öğrenilir?

11.05.2021

Motor Yağı Lekesi Nasıl Çıkar

12.03.2021

Gaz Kelebeği Nedir

04.10.2021

Plaka Nasıl Değiştirilir