Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar

ABONE OL
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alma İşlemi

Ehliyet; otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu ve motorsuz araçların trafikte bireyler tarafından idare edilmesi için alınması gereken bir belgedir. Kimlik olarak da kullanılabilen sürücü belgesi, trafikte araba kullanmak için en önemli belgedir.

Ehliyet sağlık raporu, ehliyet almak veya ehliyet yenileme için talep edilen belgeler arasında yer alır. Sağlık raporu alınmadan ehliyet almak mümkün değildir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alma İşlemi

Aile hekiminden ehliyet için sağlık raporu nasıl alınır?” sorusunun yanıtı bu yazının devamında bulunabilir. Ehliyet için sağlık raporu Aile Hekimi ziyaret edilerek ücretsiz bir şekilde alınabilir. Ehliyet almak için kişinin bir engeli bulunmuyorsa sağlık ocaklarına giderek sürücü sağlık raporu belgesini ücretsiz olarak alabilir.

Ehliyet için sağlık raporu randevusu almak için gidilebilecek sağlık kuruluşları aşağıdaki gibidir.

  • Özel poliklinikler
  • Özel hastaneler
  • Özel muayenehaneler
  • Özel tıp merkezleri
  • Aile sağlığı merkezleri / sağlık ocakları
  • Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

“Ehliyet için sağlık raporu nasıl alınır?” sorusunun yanıtı bu başlık altında cevaplanmıştır. Ehliyet için gerekli olan sağlık raporunu alma adımları aşağıdaki gibidir.

  • Sürücü sağlık raporu için bireyler en uygun sağlık kuruluşundan randevunu almalıdır.
  • Ardından ehliyet sağlık raporu için kontrole gidilirken kişilerin yanında kimlik ve iki adet biyometrik fotoğraf da bulunmalıdır. Lens veya gözlük kullanıyorsanız Sağlık raporu randevusunda bireylerin yanında olması gerekir.
  • Ehliyet sağlık raporu işlemleri süresince doktorların muayenede soracağı soruları doğru olarak cevaplamak önemlidir. Sağlık raporu randevusunda sorun çıkmadığı takdirde doktor, "Sürücü olur" raporu verecektir.
  • Uzman doktora ihtiyaç duyulan diğer sağlık sorunları için yönlendirme söz konusu olabilir. Doktor böyle bir yönlendirme talep ettiyse yönlendirdiği doktora gidilmesi ve gerekli muayenenin olması gerekir.

Sürücü Sağlık Raporu Grupları ve Geçerlilik Süresi

Ehliyet çıkarmak için alınan sağlık raporunun üzerinde "Sürücü olur", "1. Grup sürücü olur" ve “2. Grup sürücü olur” ibaresi olmak üzere üç farklı kategori bulunur. Bu terimlerin anlamı, alınacak olan ehliyet sınıfıdır.

  1. Grup Sağlık Raporları: Sürücü belgeleri içinde M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacak olan sürücülerin sağlık yeterliliğini ifade eder. Bu gruptaki sürücülerin ehliyet yenilemek için 10 yılda bir yeniden sağlık raporu alması ve ehliyet için gereken diğer belgeler ile beraber başvurması gerekir.
  2. Grup Sağlık Raporları: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı sürücü belgesi alacak olan kişilerin sağlık yeterliliğini ifade eder. Bu grupta bulunan kişilerin 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet sağlık raporu ücreti, aile hekiminden alınan sağlık raporu için gerekli değildir. Ancak aile hekimi ehliyet raporu için başka bir bölüme yönlendirirse böyle bir durumda bir miktar ücret ödenebilir. Sağlık raporu ücreti, devlet ve üniversite hastanelerinde farklı olabilir.

Sağlık Bakanlığı, devlet ve kamu üniversite hastanelerinde ehliyet için sağlık raporu ücretini 23 Ocak 2023’ten itibaren; Tek Hekim 222 TL, 2 Hekim 321 TL, Sağlık Kurulu ise 532 TL olarak belirlemiştir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.08.2021

EGT Ne Demektir? EGT Neden Önemlidir

16.12.2021

Ümraniye Sürücü Kursları - Ümraniye Ehliyet Kursları

23.12.2021

Çubuk Sürücü Kursları - Çubuk Ehliyet Kursları

17.05.2020

Virüs Nedeni İle Kapanan Sürücü ve Ehliyet Kursları Açılıyor