Ehliyet İçin Öğrenim Şartı Nedir

ABONE OL
Ehliyet İçin Öğrenim Şartı Nedir

Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarından birtakım evrakları tamamlayarak getirmeleri istenir. Bu belgelerin tamamının hazır bulunması şarttır, aksi takdirde ehliyet verilmesi söz konusu değildir. Ehliyet için istenilen belgeler arasında öğrenim belgesi de vardır. Doğal olarak ilk kez ehliyet almak isteyen bir sürücünün aklında acaba ilkokul mezunları ehliyet alabilir mi? Sorusu vardır.

Trafik Kanunu yönetmeliğinin 76. Maddesinde eğitimle ilgili olarak şu ifadelere yer verilmiştir. ”Öğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul düzeyinde eğitim alınmış olması gerekir.”

Yukarıdaki ifadeden de anlaşılacağı üzere ehliyet almak isteyen bir kişinin mutlaka ilkokul mezunu olması gerekir. Bu sorunun akıllara gelmesindeki en önemli nedenlerin başında da lise mezunu olmadan ehliyet alınamayacağı gibi bir söylentinin olmasıdır.

Peki, ehliyet için ilkokul mezunu olmak gerekiyor.  Ama diploması olmayan birisinin ehliyet alabilmesi mümkün müdür?

Diploması Olmayan Ehliyet Alabilir mi?

Yukarıdaki maddeden anlaşılacağı üzere diploması olmayan bir sürücü kesinlikle ehliyet başvurusunda bulunamaz. Yeni sistem üzerinden bir hesaplama yapacak olursak şöyle belirtebiliriz. Şu anki eğitim sistemine göre öğrenciler 4+4+4 şeklide eğitim görüyorlar. Buna göre ilk 4. Sınıfı bitiren herkes ehliyet alabilmek için gerekli diplomaya sahip olacaktır. 8 yıllık kesintisiz eğitimin zorunlu olduğu göz önünde bulundurulduğunda aslında ehliyet alabilmek için eğitim durumunu sıkıntı etmek bundan sonra gereksiz olacaktır.

Burada farklı bir durumdan da bahsetmek mümkündür. Yani yaşı daha büyük olan kişiler bu durumda diplomaları olmadığında ne yapacaklar?

Bu sorunun yanıtını da şöyle açıklayabiliriz. Halk eğitim merkezlerinden alınan 2. Kademe okur-yazarlık belgesi ile ehliyet alınabilir, fakat 1. kademe okur-yazarlık belgesi ile ehliyet alınamaz.

Ehliyet Almak İçin Lise Mezunu Olmak Şart mı?

Lise mezunu olmayabilirsiniz ancak ilkokuldan mezun olduğunuza dair bir diplomanız varsa bu durumda sizin lise mezunu olup olmadığınız çok önemli değildir. Yani başlığımızın yanıtı olarak ehliyet almak için lise mezunu olmak gibi bir şart yoktur.

Sonuç olarak toparlayacak olursak ehliyet almak için eğitim şartı vardır ve bunun sınırı ilkokul diploması olarak çizilmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.08.2021

E- Sınav Nedir

30.03.2020

Yeni Ehliyetler Yurtdışında Geçerli mi

18.05.2020

Konya Sürücü ve Ehliyet Kursları

26.03.2024

Yazlık Lastikler Ne Zaman Takılmalıdır