Ehliyet Hangi Durumlarda İptal Olur? Ehliyet İptal Sorgulama

ABONE OL
Ehliyet Hangi Durumlarda İptal Olur - Ehliyet İptal Sorgulama

Ehliyet iptal olur mu? sorusu ehliyetlerine el konulan sürücülerin merak ettiği konular arasında yer alır. Biz de bu yazımızda ehliyete el koyma, alkollü araç kullanıldığında ehliyetin alınması gibi soruların yanıtlarını bulalım istedik.

Ehliyet sürücülerin bazı kurallara uymamaları, bazılarına ise birden fazla kez uymamaları sonucunda geri alınabilen bir belgedir. Bu nedenle trafikte konulmuş olan kurallara her sürücü kesinlikle uymak zorundadır.

Ehliyetin iptal olmasına neden olan bazı durumlar vardır. Aşağıda bahsedeceğimiz bu durumlar üzerinde hassasiyet gösterilmesi doğru olacaktır.

Alkollü Araç kullanmak

Alkolden iptal olan ehliyet için yapılabilecek bir şey yoktur. Çünkü alkolden ehliyetin alınması için bazı kuralların ihlal edilmiş olması gerekir. Örneğin; her sürücüye 100 ceza puanı verilir ve sürücüler bu 100 ceza puanını doldurduklarında ehliyetlerine belli süreyle el konulur. Yani sürücülerin davranışları ehliyetin kalıcı ya da geçici olarak alınmasını sağlayacaktır.

Ehliyete El Konulan Diğer Durumlar

  • Ehliyete el konulması ceza puanının yan ısıra farklı nedenlerden dolayı da gerçekleşebilir. Mesela araç kullanırken bir kişinin ölümüne sebebiyet verecek bir kazaya karışmış olmak kişinin kusurlu olması durumunda 1 sene boyunca ehliyetine el konulmasına neden olur.
  • Uyuşturucu kullanımı da uzun süreli ehliyete el konulmasını gerektiren bir cezadır. Sürücü uyuşturucu madde kullanmış bir şekilde yakalanırsa bu durumda ehliyetine 5 yıl boyunca el konulur ve bu çok uzun bir süredir.
  • Kural ihlali yapmak herkes için büyük bir sorundur, fakat stajyer sürücüler için farklı bir tehlikeyi de içerir. Yeni ehliyet alan bir sürücü 2 yıl boyunca stajyer olarak tanımlanır ve bu süre içerisinde ceza puanını aşması halinde ehliyetine el konulur.
  • Ehliyetler artık ömürlük olarak verilmiyor. Bu nedenle her ehliyetin bir geçerlilik süresi vardır. Eğer sürücü bu sürenin sonunda ehliyetini yenilememişse bu durumda ehliyeti iptal olur.
  • Sağlık durumunun bozulması da ehliyete el konulması için önemli bir gerekçedir.

Ehliyet el koyma e-devlet üzerinden sorgulanabilir. Sürücü adayı ehliyetlerine el konulduğunda e-devlet üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirebilir.

Ehliyeti İptal Ettirmek İstiyorum, 

Ehliyeti iptal ettirmek istiyorum diyenler ise talepte bulunmaları halinde ehliyetlerini teslim edebilirler.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.12.2021

Pendik Sürücü Kursları - Pendik Ehliyet Kursları

05.01.2022

Araç Kaplama Muayeneden Geçer mi

03.11.2021

Trafik Tescil Belgesi Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır? 2022

25.11.2020

Asli Kusur Nedir