Ehliyet Bulundurmama Cezası Nedir

ABONE OL
Ehliyet Bulundurmama Cezası Nedir

Trafikte güvenli bir alan yaratabilmek için trafik cezalarının caydırıcılığını artırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalardan biri de trafik cezalarının gün geçtikçe zamlanmasıdır. Gözden kaçan, unutulan ya da önemsenmeyen davranışlara daha dikkatli olunması için yüksek bedellerde cezalar kesilebilmektedir. Araç kullanma esnasında yanında ehliyet bulundurmama bu davranışlara örnek olarak verilebilir.

Araç kullanırken ehliyet bulundurmama, kişilerin çoğunlukla unutkanlık ya da önemsememe sebebi ile başvurduğu bir davranıştır. Kanunlarda belirtilene göre sürücülerin trafikte olduğu süre boyunca ehliyetlerini yanında bulundurmaları zorunludur. Yasaya uymayanlar ise ehliyet bulundurmama cezası almaktadır. Peki, ehliyeti yanında bulundurmama cezası nedir?

Ehliyeti Yanında Bulundurmama Cezası 2022

Araç kullandığınız halde ehliyetinizin yanınızda olmaması bir çevirmeye girdiğinizde sorun teşkil edebilmektedir. Ehliyetiniz olduğu halde araba sürerken yanınıza almamanızın gideceğiniz yerin yakın olması gibi sebepleri olabilir fakat böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında ehliyeti yanında bulundurmama cezası uygulanmaktadır.

2020 yılında 288, 2021 yılında 314 lira olan ehliyet bulundurmama cezası 2022 yılında 427 TL olmuştur. İndirimli ceza miktarı ise 320,5 Türk lirasıdır. Her yıl bir öncekine göre daha da artan ceza miktarı gün geçtikçe yükselmeye devam etmektedir. Bu sebeple araba sürerken sahip olduğunuz ehliyeti yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

44/1-b Trafik Cezası Maddesi Kapsamı

Trafik Kanunu’nun içerdiği 44/1-b maddesine bağlı olarak hareket haline olan araba içerisinde sürücünün ehliyetini yanında bulundurmaması, kişinin ceza almasına yol açmaktadır.

‘Araç kullanırken ehliyeti yanında taşımamak ve bir yetkili istediğinde göstermemek’ şeklinde belirtilen ceza maddesi, herhangi bir ehliyet bulundurmama durumunda ceza tutarının kişiye yazılması şeklinde açıklanabilir.

Ehliyetiniz Olmadan Çevirmeye Girerseniz Ne Olur?

Olası bir trafik çevirmesinde ehliyetinizin sorumlu bir kişi tarafından istenmesi ve yanınızda bulunmaması durumunda kimliğinizi göstermelisiniz. Kimliğiniz ile bir ehliyete sahip olup olmadığınıza bakılarak araç kullanabilme yeterliliğiniz kontrol edilmektedir. Bu sorgulama ile ehliyetinizin olduğu fakat yanınızda bulundurmadığınız sonucuna ulaşılırsa ceza yazılmaktadır.

Ehliyetinizi yanınıza almadan kısa ya da uzun mesafe bir yere aracınız ile gitmek size ceza kesilmesine yol açmaktadır. Bu sebeple araç kullanmadan önce ehliyetinizin yanınızda olduğundan emin olmanız ceza almamanız açısından doğru bir karar olacaktır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.05.2022

Sürücü Belgesi Başvuru Randevusu – Ehliyet Randevu Alma 2022

25.05.2022

Sıfır Araç İlk Muayene Ne Zaman Yapılır

25.01.2022

Araba Kullanırken Debriyaj Nasıl Kullanılır

08.03.2021

2021 Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar