Ehliyet Almak Ne Kadar Sürer? 2023

ABONE OL
Ehliyet Almak Ne Kadar Sürer - 2023

Ehliyet ne kadar sürede alınır sorusu, sürücü belgesi alarak trafikte araç kullanmak isteyen kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Sürücü kursu ve devamındaki süreçler, ehliyet alma sürecinin bir parçasıdır. Ehliyet alma süreci, ortalama olarak 3 ay sürer. Ehliyet almak isteyen kişinin sürücü kursuna yazılması ile süreç başlar. Ardından ehliyet kursu tarafından sürücü adaylarına teorik eğitimler verilmeye başlanır.

Ehliyet Alma Süreci

Ehliyet almak isteyen sürücü adayları; sürücü kurslarında teorik eğitim ve direksiyon eğitimi gibi çeşitli eğitimler ile trafik ve sürüş teknikleri konularında bilgilendirilir. Sürücü adaylarının aklını karıştıran hızlı ehliyet alma gibi bir durum söz konusu değildir. Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının geçmesi gereken belirli aşamalar bulunur.

Sürücü Kursuna Kayıt ve Teorik Eğitim

Sürücü kursları kayıtları, her ayın 1. ve 10. günleri arasında yapılır. Sürücü kursu kaydının yapılmasının ardından ehliyet kursu başlar. Ehliyet kursu için sürücü adaylarının 34 saatlik teorik eğitimi tamamlaması gerekir. Bu eğitim, genellikle bir hafta içerisinde tamamlanır.

Ehliyet Sınavı – Direksiyon Eğitimi – Direksiyon Sınavı

Ehliyet sınav sonuçlarının açıklanması ile sürücü kursları, kursiyerlerin direksiyon eğitimini başlatır. Her sınav için zorunlu direksiyon eğitimi saati farklıdır. B sınıfı ehliyet için zorunlu 14 saatlik direksiyon eğitiminin tamamlanması gerekir. Direksiyon eğitimini tamamlayan sürücü adayları, trafik komisyonu tarafından belirlenen zamanda direksiyon sınavına girer. Bu süre, ehliyet sınav sonuçları açıklandıktan sonra yaklaşık bir ay sürer.

Sürücü Sertifikasının Hazırlanması

Direksiyon sınavını başarılı bir şekilde geçen adayların sürücü sertifikaları, ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından hazırlanır. Bu süre, yoğunluğa bağlı olarak değişebilir. Ancak yaklaşık 2 hafta içerisinde sürücü sertifikaları hazırlanır. Hazırlanan sürücü sertifikaları, sürücü kurslarına gönderilir.

Ehliyet Başvurusu ve Ehliyetin Adrese Gönderilmesi

Sürücü sertifikası alındıktan sonra sürücü adayının randevu alması gerekir. Ehliyet sınav harçlarının yatırıldığına dair dekont, 2 adet biyometrik fotoğraf, ehliyet sağlık raporu ve kimlik ile ilçe nüfus müdürlüğüne gidilmelidir. Randevu için yaklaşık 2 hafta sonraya gün alabilirsiniz. Nüfus müdürlüğündeki işlemler, genellikle 1 saat içinde tamamlanır.

Ehliyet Kursu Ne Kadar Sürer?

Ehliyet kursu ne kadar sürer sorusu, ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının merak ettiği bir diğer konudur. Seçilen ehliyet kursunun kişilere sunduğu dersler, yaklaşık 15 gün içerisinde tamamlanır. Ehliyet sınavına girmek için eğitimlerin önceden alınması gerekir. Bu nedenle süre bir ay olarak hesaplanabilir. Direksiyon eğitimlerinin alınması için geçen zaman ve direksiyon sınavına girmek için 1 ay yeterli olacaktır.

Araba Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Ehliyet kaç ayda alınır sorusunun cevabı ise yaklaşık olarak 2 aydır. Genellikle 2 ay içerisinde ehliyetiniz elinize ulaşır. Ancak büyük şehirde yaşan biriyseniz ehliyetiniz daha geç elinize ulaşabilir. Küçük şehirde yaşayan biri ise yoğunluk olmaması nedeniyle ehliyetini daha kısa sürede alabilir.

Farklı bir durum göz önünde bulundurulduğunda ise ehliyet sınavından kalmış olma ihtimalinizi de düşünmeniz gerekir. Girilen ilk sınavdan 70 puan ve üzeri bir sonuç alınmadığı takdirde sınavdan kalınır. Böyle bir durumda bir sonraki sınava yeniden girmek gerekir. Bu durumda ehliyet alma sürecinin uzamasına neden olabilir.

Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler 2023

Ehliyet almak için gerekli belgeler 2023 yılında şu şekilde sıralanabilir:

  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Diploma veya öğrenim belgesi,
  • Özel hastaneden veya aile hekiminden alınacak sağlık raporu.

Farklı ehliyet grupları için ek evrak talep edebilirler. Fakat yaygın kullanılan B sınıfı ehliyet için gereken bu evrakların toparlanıp ilçe nüfus müdürlüğüne teslim edilmesi yeterlidir.

Ehliyet Almak Zor mu?

Sürücü kurslarındaki teorik dersler ile başlayan ehliyet alma süreci zorluğu açısından kişiden kişiye değişiklik gösterir. Alınacak ehliyet biçimine ve kişinin yapısına göre bu süreç şekillenir. Ancak trafikte araç kullanmak, soğukkanlılık isteyen bir iştir. Bu anlamda sakin kalmayı başarabilen kişiler, daha çabuk ve rahat bir şekilde ehliyet sahibi olabilir. Soğukkanlı olmak aynı zamanda trafikte gelişebilecek ani bir duruma karşı hazırlıklı olmayı da beraberinde getirecektir.

Ehliyet alma süreci ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

yusuf

Çok aydınlatı içerik teşekkür ederim

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.05.2021

Otomobillerde Ayna Ayarı Nasıl Yapılır

06.05.2021

Yeni Nesil Nissan Z Proton Hakkında Bilgiler

31.08.2022

Yenişehir Sürücü Kursları – Yenişehir Ehliyet Kursları

13.05.2020

Kırıkkale Sürücü ve Ehliyet Kursları