Ehliyet Almak İçin Yapılması Gerekenler

ABONE OL
Ehliyet Almak İçin Yapılması Gerekenler

Otomobil kullanmak isteyen bir kişi kullandığı aracın türü ne olursa olsun mutlaka ehliyetinin olması gerekiyor. Eğer ehliyeti yoksa önce sürücü kursuna yazılmalı ve sürücü kursunun kendisinden talep ettiği belgeleri temin edip teslim ederek kayıt işlemini tamamlaması gerekir. İlk kez sürücü kursuna kayıt yaptıracak olan bir sürücü adayı aşağıdaki süreçten geçmesi gerekir.

Ehliyet almak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

Ehliyet Sınıfını Seçin: Sürücü belgeleri belli sınıflara ayrılmıştır. Her sınıf belgenin kullanacağı araç birbirinden farklı olabilir. Türkiye’de 2016 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte ehliyet sınıfları toplam 17’ye çıkartılmıştır. Bunlar ise şöyledir:  M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve G sınıfı. Bahsettiğimiz bu sınıfların kullanacağı araçlar ise şöyledir:

  • M, A1, A2, A sınıfları motosiklet
  • B, BE sınıfları otomobil ve kamyonet
  • C1, C1E, C, CE sınıfları, kamyon ve TIR
  • D1, D1E, D, DE sınıfları otobüs ve minibüs
  • F sınıfı traktör
  • G sınıfı iş makinesi

Sürücü Kursu Kaydı: Ehliyet vermeyle bağlı olarak hizmet veren bu özel kurumlar, sürücü görevlendirilmiş olan tek kurum sürücü kurslarıdır. Milli Eğitim Bakanlığına adaylarının kaydını yaparak eğitim sürecini başlatırlar. Sürücü kursuna kayıt yaptırılırken yanınızda olması gereken belgeler ise şöyledir:

  • 6 tane biyometrik fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • Kan grubu kartı
  • Evlilik cüzdanı (evli bireyler için)

Yazılı Sınav: Sürücü kursunda verilen eğitim sonrasında tüm sürücü adayları yazılı sınava girer. İnternet üzerinden online olarak yapılan bu sınavda başarı puanı 70’dir. 70 ve üzerinde puan alan herkes bir sonraki aşamaya geçebilir.

Direksiyon Sınavı: Yazılıdan sonra girilmesi gereken direksiyon sınavıdır. Bu sınav ehliyet almada son aşamadır. Bunda da yine başarılı not alanlar artık ehliyetlerini istedikleri zaman alabilirler.

Nüfus Müdürlüğü’ne Başvuru: Sürücü belgeleri artık Nüfus Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Sınavları geçtikten sonra sertifikanızı alıp harç ücretinizi yatırıp online ya da ALO 199 hattını arayarak randevu oluşturabilir ve ehliyetinizi alabilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.03.2021

E- Sınav Nasıl Yapılıyor

01.03.2023

2023 Trafik Cezaları Ne Kadar, Nasıl Ödenecek

19.11.2020

Arabanın Çakmağı Çalışmıyor Nasıl Düzeltilir

30.09.2021

Kasko Hangi Durumlarda Hasarı Karşılamaz