Ehliyet Almak İçin Boy Sınırı Var mı

ABONE OL
Ehliyet Almak İçin Boy Sınırı Var mı

Sürücü kursuna yazılıp ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının merak ettiği birçok soru vardır. Bunlardan bir tanesi de ehliyet almak için boy sınırının olup olmadığıdır. Bu soruyu düşündüren şey ise ehliyet alma şartları arasında bulunan sağlık raporudur.

Sağlık raporu sürücü adayının araç sürmesinde herhangi bir sakıncanın olmadığını belirtir. Dolayısıyla kısa boylu sürücü adayları da boylarının sağlık raporunda bir engel teşkil edip etmediğini merak ederler.

Ehliyette Boy Sınırı Kaçtır?

Ehliyetlerde 2016 yılında yapılan düzenlemeyle pek çok yenilik getirilmiştir. Eskiden ehliyet almak için boy kilo endeksi gerekmiyorken yapılan düzenlemeye göre vücut kitle endeksine dikkat edilmesi gerekiyor. Yani sürücü adayının vücut kitle endeksi 33’ün üzerindeyse bu durumda adayların uyku takip testinden geçmesi gerekiyor. Bu kural sadece ilk kez ehliyet alacaklar için değil aynı zamanda ehliyetlerini yenileyecekler içinde geçerli.

Peki, uyku takip testini her doktor istiyor mu?

Zorunlu olan bir durum olsa da aslında doktorlar bu durumu çok fazla önemsemiyor. Çünkü kişinin vücut kitle endeksine bakılmadan sürücü olur raporu verilebiliyor.

Ehliyet Almak İçin Vücut Kitle Endeksi

1 Ocak 2016 yılından itibaren ehliyette çok ciddi düzenlemeler yapıldı.  Vücut kitle endeksi de bu tarihten sonra dikkate alınmaya başlandı. Nedeni ise kitle endeksi 33’ün üzerinde olan kişilerin obez olması, uyku apnesi ihtimalinin olması olarak gösteriliyor.

Ehliyet alınırken sürücü adaylarının doldurmasının istendiği formda boy ve kilosunu beyan etme zorunluluğu yok.  Doğal olarak doktorların vücut kitle endeksine dikkat etmemelerinin en önemli nedeni bu gösteriliyor. 2016 yılından sonra vücut kitle endeksi yüksek olan kişiler arasında ehliyet alamayan da oldukça az. Türkiye’de yaklaşık olarak 28 milyon sürücü bulunuyor ve bu sürücülerden % 20’si ise obez durumunda.

Obezler Ehliyet Alabilir mi?

Obezite düzeltilebilir sağlık sorunları arasında yer alır. Dolayısıyla vücut kitle endeksi 33’ün üzerinde olan bir kişi bu şekilde sürücü olur raporu alamamışsa kilo verdikten sonra tekrardan rapor için başvurabilir ve uygun görülmesi halinde ehliyet alabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.11.2021

Hava Yastığı Lambası Neden Yanar? Nasıl Söndürülür

16.12.2020

Modern Bir Karavanda Olması Gereken Güvenlik Teknolojileri

02.09.2020

ESP Nedir, Ne İşe Yarar

26.10.2021

Rüyada Araba Sürmek Ne Anlama Gelir