Ehliyet Affı Çıkıyor Mu? Ehliyet Affı Ne Zaman Çıkacak

ABONE OL
Ehliyet Affı Çıkıyor Mu - Ehliyet Affı Ne Zaman Çıkacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinde, 1 milyon sürücüyü ilgilendiren ehliyet affı önerisinde bulunuldu. Ceza puanı, trafik kurallarını ihlal gibi çeşitli sebepler ile ehliyetine el konulan vatandaşlar, önerinin ardından konuyla ehliyet affı ile ilgili resmî açıklamanın yapılmasını beklemektedir. Peki; ehliyet affı çıkıyor mu, ehliyet affı gelecek mi, ehliyet affı ne zaman çıkacak, ehliyet affı kimleri kapsıyor?

Ehliyet Affı Nedir?

Trafik kurallarına uymayan kişilere para cezaları verilirken sürücüler için bir puanlama sistemi de bulunmaktadır. 100 ceza puanını 1 yıl içerisinde dolduran sürücülerin ehliyetine el konulmaktadır. Bu sayede ceza puanını dolduran kişilerin trafiğe çıkmasının önüne geçilmektedir Ehliyet affı çıkması durumunda ehliyetine el konulan sürücüler, ehliyetlerine kavuşarak trafiğe dönebilecektir.

Ehliyete el konulan diğer durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 100 ceza puanına ulaşmak,
  • Ölümle sonuçlanan bir kazaya karışmış olmak,
  • Uyuşturucu kullanmak,
  • Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak,
  • Ehliyet geçerlilik süresinin dolması,
  • Sağlık durumunun kötüleşmesi,
  • Hız sınırının aşılması,
  • Alkollü araç kullanmak.

Ehliyete el konulan durumları örnek vererek açıklamak gerekirse; alkollü araç kullanan bir sürücü, 5 sene önce yine aynı suçu işlemişse 6 ay, 2 defa işlemişse 2 yıl ve 3 veya daha çok kez işlemişse sürücünün ehliyetine 5 yıl el konulmaktadır.

Ehliyet Affı Çıkıyor mu?

MHP Milletvekili Baki Şimşek, 1 milyon sürücünün çeşitli sebeplerle ehliyetine el konulduğunu ancak lojistik sektöründe şoför sıkıntısı yaşandığını dile getirmiştir. Bu sebeple yabancı uyruklu şoförlerin çalıştırıldığını belirterek, bir defaya mahsus olmak üzere, ölümlü kazaya sebebiyet vermemiş şoförler için yılbaşından önce ehliyet affı çıkarılması gerektiği önerisinde bulundu.

Öte yandan CHP Milletvekili Özkan Yalım da ehliyet affını gündeme getirirken kamyon TIR şoförlerinin bir suç işlediklerinde, ehliyetlerini kaptırdıklarında Avrupa'da olduğu gibi o an suç işledikleri araç üzerinden cezalandırılmalarını, ekmek parasını kazandıkları ağır vasıta ehliyetinden muaf tutulmaları gerektiğini belirtti.

Son on senelik veriler incelediğinde 1 milyonu aşkın sürücünün 100 ceza puanını doldurması yüzünden çeşitli süreler ile ehliyetlerine el konulmuş durumdadır. Hatalarını anlayan sürücüler, bir af düzenlemesi gerçekleştirilmesini ve mağduriyetlerin giderilmelerini beklemektedir. Ancak konuyla ilgili henüz net bir karar bulunmamaktadır.

Ehliyet Affı Kimleri Kapsayacak?

Olası bir ehliyet affı durumunda bazı sebeplerden ötürü ehliyetine el konan sürücüler ehliyetlerini alarak trafiğe çıkabilecek. Olası ehliyet affından yararlanamayacak sürücüleri:

  • 2016 yılı ve sonrasında sürücü belgesi alan ve ehliyetine el konulanlar,
  • Alkollü araç kullanma sebebiyle ehliyetine el konulanlar,
  • Asli kusur sebebi sayılan hatalar yapan sürücüler,
  • 1 yıl içinde ceza puanını dolduran sürücüler,
  • Ceza puanını kırmızı ışıkta geçerek dolduran, hız yaparak ve kazaya sebep olarak ehliyetini kaybeden sürücüler olarak sıralayabiliriz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.03.2021

Hangi Araçlara LPG Takılması Uygundur

28.08.2020

İkame Araç Nedir - İkame Araç Almanın Şartları Nelerdir

08.10.2020

Yabancı Sürücü Belgesi Türkiye’de Geçerli mi

02.11.2021

Güvenli Sürüş Nedir? Güvenli Sürüş Eğitiminin Faydaları