Egzoz Sistemi ve Sorunların Giderilmesi

ABONE OL
Egzoz Sistemi ve Sorunların Giderilmesi

Aracınızın sesi normalden daha yüksekse veya motoru çalıştırdığınızda alışılmadık bir ses duyuyorsanız, sorun egzoz sisteminde olabilir. Aracın içinde duman, tıkırtı sesi, aşırı titreşim veya güç kaybı gibi diğer belirtiler de yine egzoz sisteminde bir sorun olduğuna işaret eder. Bahsettiğimiz belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, egzoz sistemini hemen kontrol ettirmeniz gerekir.

Araç içerisinde duman olması büyük bir risktir, bu nedenle böyle bir sorunla karşılaşılması halinde hemen müdahale ettirilerek tamir ettirilmesi gerekir. Bu sorun tamiri daha az maliyetli olduğu için bekletilmesi gerekmez.

Egzoz Sistemi

Egzoz sisteminin amacı, emisyonları, gürültüyü ve titreşimleri sınırlamak ve yanan gazların güvenli bir şekilde atılmasını sağlamaktır. Egzoz sistemi arabanızın alt tarafında bulunan bir dizi bileşenden oluşur. Motordan başlayarak arkaya kadar uzanır.

Egzoz sisteminin başladığı yer manifolddur. Buradan gazlar bir ön katalitik konvertörden ve ardından zararlı hidrokarbonların uzaklaştırıldığı ana katalitik konvertörden geçer. Egzoz sistemindeki susturucular, gazların motordan dışarı atılması esnasında meydana gelen gürültünün azaltılmasını sağlar.

Egzoz sistemindeki en büyük sorun bileşenlerin korozyonudur. Aracın altını çarpmakta yine egzoz sisteminin zarar görmesine neden olur. Kısaca çevresel hususlar ve diğer nedenlerden dolayı egzoz sistemindeki herhangi bir sorun gecikmeden giderilmelidir.

Egzoz Sorunlarını Giderme

Eğer aracınızın egzozundan gürültülü bir ses çıkıyorsa muhtemelen sorun susturuculardadır. Susturucu zaman içerisinde korozyona uğrayabilir. Motordan uzakta olduğu için genelde soğuk kalır ve bu da egzoz gazlarının yoğunlaşmasını kolaylaştırır. Yoğuşan egzoz dumanları, susturucuyu aşındıran asidik bir sıvı oluşturur.

Egzoz sistemi araçların altına gizlenmiştir. Bu nedenle bahsettiğimiz sorunlardan herhangi biri ortaya çıkmadan egzoz sisteminde bir sorun olup olmadığını anlayabilmek kolay değildir. Arızanın tespitinin yapılması için araç yukarı kaldırılarak görsel bir inceleme yapılır ve fark edilen sorunlar varsa tamir edilir ya da yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Egzoz sisteminde meydana gelen sorunların tamir maliyeti otomobilin diğer parçalarına göre daha ucuz olabilir, ancak tamir ettirmemek yalnız çevreyi değil sürüş konforunu da önemli derecede etkiler.

Bir otomobilin egzoz sistemi her ne kadar korozyona uğruyor olsa da normal standartlarda 150 bin kilometre dayanabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.08.2020

Trafikte Vurup Kaçan Araçlar İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir

11.05.2021

Motor Yağı Lekesi Nasıl Çıkar

15.04.2024

Araç Satın Alma Rehberi ve İpuçları

09.06.2021

Araç Alırken Ekspertiz Ücretini Kim Öder