Egzoz Muayenesinden Kalma Nedenleri Nelerdir

ABONE OL
Egzoz Muayenesinden Kalma Nedenleri Nelerdir

Otomobiller türlerine göre farklı zamanlarda muayeneye girmek zorundadır. Muayenelerin amacı aracın tehlike arz etmediği ve güvenli bir şekilde karayolunda seyredebildiğini ispat etmesini sağlamaktır. Bu nedenle her araç muayeneden geçebilmek için mutlaka düzenli bakımlarının yapılması gerekir.

Otomobillerin muayene işlemleri içerisinde egzoz muayenesi de vardır. Bazı durumda araç çok iyi çalışıyor olsa da egzoz muayenesinden geçemez. Şaşkınlık veren bu durumun bazı nedenleri vardır. Aşağıda bahsedeceğimiz bu nedenler aracın egzoz muayenesinden kalması için önemli gerekçelerdir.

Yağ Değişim Zamanı Geçmiş Olabilir 

Otomobiller düzenli çalışabilmek ve motorun korunabilmesi için yağa ihtiyaç duyar. Yağ bozulan bir sıvı olduğundan dolayı belli bir kilometre sonrasında değişmesi gerekir. Değişim süreci yağın türüne göre farklılık gösterir. Bunun için her otomobil belli kilometreye geldiklerinde bakıma girmek zorundadır. Bakım esnasında yağ değiştirilmezse ya da bakım süresi geciktirilirse bu durumda araç egzoz muayenesinden kalabilir. Çünkü temiz yağda daha az hidrokarbon bulunur ve bu da motorun daha temiz kalmasını sağlar. Temiz bir motordan çıkan gazda daha temiz olacaktır. 

Zengin Hava / Yakıt Karışımı

Zengin hava yakıt karışımı da egzoz muayenesinden geçememek için bir nedendir. Hatalı oksijen sensörünün ya da hatalı olan enjektörlerin bir neticesi olan bu durum neticesinde aracın bujilerinde bozulmaya neden olur ve dolayısıyla eksik bir yanma artan emisyon anlamına gelir.

Sorunlu Gaz Kapağı

Gaz kapağı kolay çözülebilen bir sorundur. İlk olarak kapağın doğru sıkılıp sıkılmadığından emin olmanız gerekir. Eğer gevşek ise sıkılması gerekir. Emisyon testinden başarısız olunduğunda ilk bakılan yer burası olacaktır. gaz kapağı arızalıysa yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

Kirli Hava Filtresi

Hava filtresinin de bakım sırasında yağ ile birlikte değiştirilmesi gerekir. Zaman içerisinde filtre kirlenir ve tıkanmaya başlar. Tıkalı bir hava filtresi daha yüksek hidrokarbonlara neden olduğundan dolayı aracın egzoz muayenesinden geçememesini sağlar. Hava filtreleri genellikle 10–12 bin kilometrelerde bir değiştirilmesi gerekir.

Yeni nesil otomobillerde yukarıda bahsettiğimiz tüm hususlarla ilgili olarak motor kontrol ışığı yanar.  Eğer ışık yanıyorsa emisyon ayarında bir sorun var demektir ve kontrol edilmelidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgiye https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.08.2021

Süspansiyon Sisteminin Önemi Nedir

11.09.2020

Dizel Motorlu Araçlar Nasıl Kullanılmalı

07.09.2020

2020’de En Çok Tercih Edilen Jant Modelleri

18.06.2021

Ehliyet Hangi Durumda İptal Olur? 2022