Egzoz Muayenesi Nerede Yapılır? Geçerlilik Süresi Ne Kadardır

ABONE OL
Egzoz Muayenesi Nerede Yapılır - Geçerlilik Süresi Ne Kadardır

Dünyada hızla artan araç sayısıyla birlikte atmosfere gönderilen zararlı gaz miktarı da giderek atmıştır. Artan bu gaz yalnızca çevreye değil canlılara da zarar verdiği için otomobillerde egzoz muayenesi zorunlu hale gelmiştir.

Egzoz Muayenesi Nedir?

Egzoz muayenesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının önem verdiği uygulamalardan bir tanesidir. Seyir halinde olan tüm araçların egzozundan çıkan zararlı gaz miktarının belli bir seviyenin altında olması gerekir. Belirlenmiş olan bu seviyenin üzerinde gaz çıkaran araçlar egzoz muayenesinden geçemez dolayısıyla trafiğe çıkmaları yasaktır.

Araçlarda gerçekleştirilen bu muayene işlemi yani başka bir adıyla egzoz emisyon ölçümü hangi aracın hangi miktarda gaz attığını belirler. İnsan sağlığını ve çevreyi koruyabilmek adına geliştirilmiş olan bu muayene sisteminde çeşitli cezalarla karşı karşıya kalmamak için araçların belli periyodik düzende muayeneden geçmesi gerekir. Ticari araçlar yılda bir kez hususi araçlar ise iki yılda bir kez egzoz muayenesine girmek zorundadır. Sıfır araçlar ise üçüncü yıldan itibaren muayeneye girerler.

Egzoz Gazı Muayenesi Nerede Yapılır?

Egzoz muayenesi mutlaka yetkilendirilmiş olan yerlerde yapılması gerekir. Eskiden yalnızca araç muayenesi esnasında yapılan egzoz muayenesi günümüzde pek çok yerde rahatlıkla yapılabilmektedir. Dolayısıyla bu rahatlık artık insanlara araçlarını muayene ettirmenin bir eziyet olmadığını da göstermiştir. Her araç ruhsatında yazan bilgiler doğrultusunda egzoz muayenesine gitmesi gerekir. Muayene işlemi sırasında aracın ruhsatının bulunuyor olması yeterli olacaktır. Bunun dışında ise ödenmesi gereken belli bir ücret vardır. Bu ücretin ödenmesiyle birlikte araç muayeneden sağlam çıkarsa trafikte gezinebilmesi için hiçbir engeli kalmamış demektir.

Egzoz Emisyon Ölçümü İçin Randevu Gerekli mi?

Egzoz muayenesini yaptırmak için herhangi bir yerden muayene randevusu almanıza gerek yoktur. Size en yakın olan anlaşmalı yerlere gittiğinizde aracınızı 10 dakikada egzoz muayenesinden geçirebilir ve raporunuzu teslim alabilirsiniz.

Egzoz Muayenesi Nasıl Uygulanır?

Egzoz muayenesi yapılırken aracın egzozuna ölçüm aleti takılır ve araç çalıştırıldıktan sonra birkaç kez gaza basılır ve maksimum değerler basit bir şekilde cihaz tarafından okunur ve işlem tamamlanır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.01.2021

Silindir Operatör Belgesi Nasıl Alınır

30.03.2020

Türkiye’de Yerli Otomobilin Tarihi

31.05.2021

Ehliyet Ne Demek, Stajyer Ehliyet Ne Demek

14.10.2020

Sürüş Öncesi Arabayı Ne Kadar Isıtmalısınız