Egzoz Emisyon Testi

ABONE OL
Egzoz Emisyon Testi

Aracınız muayeneden geçmesi gerektiğinde, egzoz emisyon testinin yapılması zorunludur. Emisyon oranları çevre ve arabanız için çok önemlidir. Aracınız emisyon sistemiyle ilgili bir sorun yaşarsa hem çevreyi kirletir hem de motorla ilgili birtakım sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Egzoz Emisyon Testi nedir?

Emisyon testi, bir aracın motorundan çıkan gazların bir değerlendirmesidir. Bu testler, gazların kirletici niteliklerini ölçer ve arabanın güvenli düzeyde gaz halinde kimyasallar yayıp yaymadığını belirler.

Tüm araç motorları emisyon yayar, ancak çevre düzenlemeleri nedeniyle araçların yalnızca sınırlı miktarda salınmasına izin verilir. Egzoz emisyon ölçümü dinamometre ile yapılır. Dinamometre araçlar için yapılmış bir koşu bandı gibidir. Gaza bastığınızda, egzoz borularına takılı özel ekipmanla bilgisayara değerler gönderilir ve bu sayede okuma sağlanır.

Egzoz Muayene Ücreti 2021

Egzoz emisyon ölçümü basit bir işlemdir. 2021 yılı için 90 TL olarak belirlenmiş olan bu işlem Tüvtürk istasyonlarında yapılabildiği gibi yetkilendirilmiş olan diğer kuruluşlarda da yapılabilir. Bu servisler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolünde hareket ederek tüm araçların egzoz muayenelerini yapmakla görevlendirilmiştir. Egzoz muayene ücretleri ister Tüvtürk olsun ister dışarıda olsun her yerde aynıdır.

Araçta Emisyon Ölçümünden Sorumlu Parça Hangisidir?

Bir araçta motor emisyonlarının kontrolünden en sorumlu bileşen katalitik konvertördür . 1975 yılında kullanılmaya başlanmış olan bu sistem tüm araçlar için yasal bir zorunluluktur. Katalitik Konvertör, zararlı kirleticileri arabanın egzoz sisteminden atılmadan önce daha az sert emisyonlara dönüştürmek için tasarlanmıştır.  

Katalitik konvertör iki farklı tipte katalizörle çalışır. Birincisi indirgeme katalizörü ikincisi ise oksidasyon katalizörü. Her iki katalizörün yapısı platin, paladyum ve rodyumdan ile kaplanmıştır.  

Arızalı bir katalitik konvertör, araçtan çıkan emisyonların seviyesini artırır ve aracın performansını etkiler. Hızlı bir şekilde onarılmazsa, , tüm egzoz sistemine zarar verebilir.

Egzoz Emisyon Testinden Kalmak

Egzoz emisyon testinden kalan bir aracın aynı yerde 30 gün içerisinde sorunu çözerek yeniden test yaptırması gerekir. Egzoz emisyon testinde 4 kez hak verilmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.09.2021

Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır

01.06.2021

Araç Plakası Nereden Çıkarılır

25.05.2021

Trafik Cezası E Devlete Ne Zaman Düşer

17.03.2021

2021 Yılında Ehliyetin Toplam Maliyeti Ne Kadar