EGR Valfi Tıkanırsa Ne Olur

ABONE OL
EGR Valfi Tıkanırsa Ne Olur

Egzoz devridaim sistemi (EGR), yanma sıcaklığını düşürmek için az miktarda egzoz gazını tekrar motor girişine yönlendirir. EGR valfi, bu sistemin ana bileşenidir.     

Bazı arabalarda, EGR valfi bir vakumla kontrol edilir. Modern otomobillerde ise EGR valfi yerleşik bir elektrikli motor tarafından çalıştırılır.

Motor, EGR valfini küçük adımlarla kademeli olarak açabilir veya kapatabilir. Motor bilgisayarı veya PCM, EGR valfi açıldığında kontrol eder. EGR valfi normalde kapalıdır. Ayrıca motor soğukken, rölantide veya ani hızlanma altında kapanır.

EGR sistemi, birkaç sensör tarafından izlenir. EGR akışı beklenenden fazla veya az ise, motor bilgisayarı Check Engine ışığını açar.

EGR valfiyle ilgili en yaygın sorun, valf üzerinde karbon birikiminin yapışmasına neden olmasıdır. En kötü durumlarda, EGR valfi ve EGR geçişleri tamamen tıkanabilir. EGR sistemi tıkanırsa veya kapalıysa, yanma sıcaklığı da artar. Dizel motorda, kötü bir EGR valfi, siyah dumanın nedenlerinden biridir.  

EGR Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?

EGR valfi herhangi bir şekilde yıpranır, kirlenir ya da tıkanırsa aracın performansında düşme meydana gelecektir. Eğer aracınızda beklenmedik sorunlar yaşamaya başlarsanız EGR’nizde bir sorun olabilir.

Aşağıdaki belirtiler ise size bu konuda fikir verecektir.

  • Araç kullanırken motorda beklenmeye sarsıntılar yaşanırsa EGR valfinde bir sorun olabilir.
  • Araç normalinden çok daha fazla yakıt tüketmeye başlar,
  • Egzozdan siyah duman gelirse,
  • Ayak aracın gaz pedalından çekilmesi halinde motor tekliyorsa,

EGR Valfi Nasıl Temizlenir?

EGR valfinizde tıkanıklıklar oluşursa hemen temizlenmesi gerekir Valfi temizlemenin en iyi yolu sökülmesidir, ancak sökülmek istenmiyorsa bu durumda temizleme spreyi kullanılabilir. Bu spreylerin ise her zaman işe yaradıklarını söylemek mümkün olmayabilir.

EGR valfinin sökülebilmesi için mutlaka uygun aletlerin kullanılması gerekir. Valf çıkarılma ve takılma sırasında özenli hareket edilmelidir. Bunun içinde yetkili servisler ve mutlaka deneyimli ustalar tarafından yapılmalıdır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.01.2021

Direksiyon Sınavında Görev Alma Şartları Nelerdir

10.03.2023

Suzuki Türkiye Fiyat Listesi Mart 2023

20.05.2020

Malatya Sürücü ve Ehliyet Kursları

30.06.2022

Araç Kliması Ne Kadar Yakar, Klima Çok Benzin Yakar mı