DYNO Test Nedir, Nasıl Yapılır

ABONE OL
DYNO Test Nedir - Nasıl Yapılır

Dinamometre ya da başlığımızdaki kısaltılmış adıyla dyno, motorun torkunu ve devir hızını ölçen cihazdır. Bu cihaz sayesinde aracın motorundaki anlık gücün hesaplanması yapılabilir. Doğal olarak buda aracın motorunun durumu ve performansı hakkında bilgiler alınmasını sağlar.

Dyno testi genellikle ikinci el araç alım satım işlemlerinde motorun durumunun tespit edilmesini sağlamak amacıyla yapılır.

Dyno Testi Nasıl Yapılır?

Testi yapacak olan kişinin aracın güç aktarma sistemini kontrol etmesi gerekiyor. Yani araç önen çekişli mi, yoksa arakadan itişli mi önce bunu tespit etmesi gerekiyor. Araç silindirlerin üzerine yerleştirilerek normal şekilde gidiliyormuş gibi ön tarafa hava akım makinesi yerleştirilir. Bu makine sayesinde aracın maksimum motor gücü göz önünde bulundurulmuş olur. Test işlemi esnasında araç 250 km hıza kadar çıkabilmektedir. Bu hıza çıkıldığında aracın savrulmaması ve yere çarpmaması için kemerlerle bağlanması gerekir. gerekli olan güvenlik önlemlerinin alınması sonrasında ekspertiz işlemi yapacak olan teknisyenin aracın motoru çalıştırması ve verilerin test makinesine aktarılmasını sağlaması gerekir.

Aracın motor performansını tam olarak deneyebilmek için her türlü viteste aracın denenmesi gerekir. Yapılan testlerde ortaya çıkan tüm sonuçlar yazılıma aktarılır ve bu sayede işlemin tamamlanması gerçekleştirilir.

Dyno Testinin Avantajları Nelerdir?

Dyno testi yapılırken aslında aracın ne kadar hıza ulaştığı değil, daha çok aracın beygir durumu, kuvveti, torku gibi durumunun ne olduğunun tespit edilmesi sağlanmış olur. Bu sayede ikinci el araç alacak olan bir kişi satın alacağı aracın motorundan da emin olmuş olacaktır.

Dyno Test Sonucu Ne İfade Eder?

Günümüz teknolojisiyle üretilmiş olan araçlar adeta kapalı bir kutu gibi, güzel ve şık gördüğümüz bir aracın motoru beklediğimizin çok altında sonuçlar verirken daha sönük geçen bir aracın motoru da daha kaliteli olabiliyor. Dyno testi sürücünün bir araç için ödeyeceği parayı garantiye almasını da sağlayacaktır. Uzun yıllar boyunca para biriktirmiş ya da kredi çekerek ikinci el bir araç almış sürücülerin araç alırken motoru sorunlu olduğunu bilmeden hareket etmesi parasının da boşa gideceği anlamını taşıyacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2021

Ehliyet Sınavında Yanlış Doğruyu Götürür mü

22.06.2022

2022 Otoban ve Otoyollarda Hız Sınırları

13.11.2020

2021 Yılında Gelecek Arabalar Neler

26.10.2021

Otomobillerde Deri Koltukların Artıları ve Eksileri Nelerdir