Dizel Motor Kalkıştan Önce Isıtılmalı mıdır

ABONE OL
Dizel Motor Kalkıştan Önce Isıtılmalı mıdır

Aracı hareket ettirmeden önce motoru ısıtmak, sürücülerin çok uzun zamandan beri kullandığı evrensel bir yöntemdir. Benzinli bir aracı ısıtırken soğukkanlı olabilirsiniz, ancak dizel motorlarda nasıl olduğu bir ilgi meselesidir. Dizel motorun yola çıkmadan önce ısınmasının gerekip gerekmediği konusunda kafanız karışıksa makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Kızdırma Bujileri

Öncelikli olarak kızdırma bujilerinin ne olduğunu bilmek gerekir. Kızdırma bujisi, dizel motorun sorunsuz çalışmasını sağlayan bir cihazdır. Sıkıştırma ısısının olmaması dizel motorun çalışmasını zorlaştırır. Bu nedenle görevi basitleştirmek için dizel araçlara kızdırma bujisi yerleştirilmiştir.

Bazı eski araçlarda, sürücü anahtarı çevirdiğinde kızdırma bujisi otomatik olarak devreye girer. Bu tip araçlarda rölantide kalma süresi uzadıkça motorun ısınması da iyi olur. Bu işlem, ön ısıtma olarak bilinir. Yeni dizel araçların çoğu, ön ısıtma sürecini daha da basit hale getirmiştir. Bir sürücü arabasının kilidini açtığı veya kapıyı açtığı anda, kızdırma bujileri devreye girer ve böylece rölanti de bekleme süresi azaltılmış olur.  

Ön Isıtma Süresi Ne Kadar Olmalı?

Yeni arabalarda dizel motorun ne kadar ısınması gerektiğini gösteren bir ekran ışığı vardır. Sürücü anahtarı takar takmaz veya arabanın kapısını açar açmaz yanan bu sembol 6–8 saniye sonra söner ve bu da aracın ısıtılmasının gerekmediğini gösterir. Eski tip dizel motorlarda bu bekleme süresi 20 saniyeye kadar çıkmaktaydı.

Ön Isıtmanın Faydası Nedir?

Aracın ısıtılması, yağın motorun etrafında akmasına neden olur. Yağ oldukça hızlı hareket eder, ancak soğuk olduğunda doğru şekilde yağlamayacak kadar kalındır. Isıtmanın bir diğer nedeni ise tüm hareketli parçaların doğru çalışma sıcaklıklarına çıkmasına ve doğru açıklıklara genişleyip daralmasına izin vermesidir.

Bir örnek verecek olursak, dövme pistonlu performans motorunuz varsa, soğukken tıkırtı sesi çıkarabilir ve piston vuruşu adı verilen bir ses çıkarabilir. Doğru sıcaklığa ulaştığında ise bu ses kaybolur. Soğuk bir motora güç uygulamaya çalışırsanız, motor aşınması veya hasar riskini artırırsınız.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.04.2020

Ehliyet Harç ve Kart Ücretleri

29.07.2020

Park Yasağı Nedir, Nasıl Uygulanır

18.05.2021

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır

31.01.2022

Jant Temizleme Nasıl Yapılmalı